Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Bewegen en de kans op dementie op hoge leeftijd

april 2023
Delen

Oudere vrouw beweegt (Free to use)

Voldoende bewegen is belangrijk voor gezonde hersenen. Wat niet bekend is, is of dit ook geldt voor mensen ouder dan 90 jaar (90 plussers). In dit onderzoek keken promovenda Marijn Muurling en haar collega’s of bewegen op hoge leeftijd samenhangt met de kans op dementie. Hiervoor gebruikten ze een bijzondere manier van meten.

Hoeveel bewegen mensen ouder dan 90 jaar?

We vonden dat 90 plussers zonder dementie meer en intensiever bewegen (45 minuten per dag) dan 90 plussers met dementie of geheugenbeperkingen (33 minuten per dag). Verder vonden we dat 90 plussers zonder dementie die weinig bewogen vaker risicofactoren hadden voor dementie. Ze hadden bijvoorbeeld een slechtere voedingsstatus, vaatschade in de hersenen die te meten is met een MRI-scan, en scoorden lager op fysieke factoren zoals spierkracht.

Voldoende beweging blijft belangrijk, ook op hoge leeftijd

We weten niet of die resultaten de oorzaak of het gevolg zijn: gaan mensen minder bewegen omdat ze dementie hebben, of krijgen mensen die minder bewegen sneller dementie? Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de 90 plussers die nu weinig risicofactoren voor dementie hadden, vroeger ook al veel bewogen. In ieder geval laten we met dit onderzoek zien dat voldoende bewegen belangrijk blijft voor de gezondheid van de hersenen, zelfs op zeer hoge leeftijd.

Bijzondere meetmethode

Een bijzonder deel van dit onderzoek was dat we bewegen hebben gemeten met behulp van sensoren. Deelnemers droegen 7 dagen lang een sensor op hun heup die bewegingen meet. Daardoor konden we heel nauwkeurig en objectief in kaart brengen hoe lang en hoe intensief iemand bewoog.

 

Dit onderzoek was mogelijk door financiering ontvangen van de EU/EFPIA Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking EMIF grant.

Lees het gehele (Engelstalige) artikel hier.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via