Doneer nu
Handleiding

Publicatie: Amyloïde beeldvorming in de kliniek – van plaatje naar getallen

december 2022
Delen

In de kliniek worden PET-scans van de hersenen gebruikt om het ‘Alzheimer-eiwit’ amyloïde te kunnen zien. De gangbare manier om deze scans te beoordelen is middels een visuele aanpak, waarbij de arts bepaalt of de scan normaal (geen amyloïde) of abnormaal (wel amyloïde) is. Echter, deze aanpak vereist training, ervaring en kennis, iets wat niet beschikbaar is voor alle ziekenhuizen. Daarom keken Lyduine Collij en haar collega’s in deze studie naar een methode om de scans te kwantificeren, ofwel een getal die de hoeveelheid amyloïde in het brein weergeeft berekenen.

Amyloïde beeldvorming in de kliniek: van plaatje naar getallen

Dr. Lyduine Collij

Getallen ondersteunen de diagnostiek

Ons onderzoek liet zien dat deze methode de dementie diagnostiek kan verbeteren. De ‘getallen aanpak’ kwam beter overeen met het niveau van de klachten en kon beter onderscheid maken tussen verschillende ziektes. Ook konden we beter voorspellen wie het hoogste risico had op achteruitgang van het denkvermogen.

Centiloid kwantificatie – een vaste schaal

De kwantificatie methode die wij hebben onderzocht, heet de ‘Centiloid schaal’.  Het mooie van deze aanpak is dat de scan van de patiënt wordt vergeleken met een referentie groep. Dit betekent dat de waardes die worden berekend hetzelfde betekenen in verschillende patiënten, ziekenhuizen en scanners. Onze resultaten kunnen dus direct toegepast worden in andere locaties.

Amyloïde beeldvorming in de kliniek: van plaatje naar getallen 1

Voorbeelden van hersen amyloïde-PET scans van helemaal normaal (links, Centiloid (CL)=0) naar zeer abnormaal (rechts, CL=90). In alle scans zie je veel signaal (wit) in het midden van het brein, dit is ruis signaal en negeren we bij het beoordelen. Wanneer we hoog signaal aan de buitenkant van het brein zien (in de hersenschors) dan geeft dat aan dat er amyloïde in de hersenen aanwezig is en wordt de scan als positief (VR+) beoordeeld.

Amsterdam UMC ABIDE-PET studie en Barcelonaβeta Brain Center

Dit werk is gedaan in het kader van de ABIDE-utility studie . In dit zuster-project (ABIDE-PET) hebben we samengewerkt met het Spaanse Barcelonaβeta Brain Center onderzoeksteam. Zij zijn onderdeel van het AMYPAD consortium en de experts op het gebied van Centiloid kwantificatie.

Lees hier het volledige artikel.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via