Doneer nu
Handleiding

Publicatie: amyloid bloedtest hangt samen met verandering in geheugenprestatie

maart 2020
Delen

Mijn onderzoek

In mijn promotieonderzoek ontwikkel ik een bloedtest om eenvoudig te kunnen meten of alzheimer ziekteprocessen gaande zijn. Dit onderzoek ik met name in de SCIENCe deelnemers: een groep van meer dan 400 cognitief normale deelnemers die wij jaarlijks terug zien op onze poli.

Belang van het onderzoek

Er zijn al langer goede testen voor alzheimer hersenschade op de markt, zoals bijvoorbeeld de meting van de alzheimer-eiwitten in het hersenvocht. Veel liever zouden we dit in bloed kunnen meten. Een goede alzheimer bloedtest kan een gemakkelijke methode zijn om de alzheimer ziekteprocessen in kaart te brengen.

Wat is er nieuw?

De ziekte van alzheimer wordt gekenmerkt door onder andere de samenklontering van het eiwit amyloid in de hersenen. We wisten al een tijdje dat de nieuw ontwikkelde bloedmarkers een goede indicatie geven van de aan- of afwezigheid van alzheimer hersenschade. In onze nieuwste publicatie laten we zien dat deze bloedtest ook samenhangt met het cognitief functioneren.

De resultaten

In dit onderzoek hebben we gekeken naar het cognitief functioneren. We vonden een duidelijke samenhang tussen de bloedtest en verandering in cognitief functioneren over de tijd. Bovendien waren de gevonden verbanden met cognitief functioneren voor bloed heel vergelijkbaar waren met de verbanden voor hersenvocht.

Dit is goed nieuws, want dit laat zien dat toepassing van een goede bloedtest in de dagelijkse praktijk in zicht komt. De samenhang van bloed amyloid met geheugentesten was wel nog iets minder sterk vergeleken met hersenvocht amyloid. Er is dus ook nog wel wat werk te doen. We gaan de test nog verder doorontwikkelen en uitbreiden, zodat we in de toekomst hopelijk tot een bloedtest komen die we in de diagnostiek kunnen gaan inzetten.

Lees de originele, Engelstalige publicatie hier.

Dit onderzoek hebben wij kunnen uitvoeren met name uit onderzoeksgelden vrijgemaakt door Alzheimer Nederland en het Gieskes Strijbis fonds.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via