Doneer nu
Handleiding

Online geheugen meten bij mensen door heel Nederland

juni 2022

Online geheugen meten bij mensen door heel Nederland 1

Nieuw onderzoek gaat van start! Binnenkort gaan wij mensen door heel Nederland vragen online een geheugentest te doen.

Waarom dit onderzoek?

Voor veel mensen met geheugenklachten duurt het lang voor er duidelijk is wat er aan de hand is. Als dokter zie ik hoe moeilijk dat is voor mensen. En hoe belangrijk duidelijkheid is, het liefst zo snel mogelijk. Maar het vinden van de juiste oorzaak van de geheugenklachten is lastig. Het is lastig om meerdere redenen. Zo twijfelen mensen bijvoorbeeld lang voor ze naar de huisarts gaan. En twijfelt de huisarts wie hij moet doorverwijzen naar de geheugenpolikliniek. En vindt de arts op de geheugenpoli het moeilijk te bepalen welke ziekte er speelt, en welke onderzoeken nodig zijn. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Er worden veel nieuwe, slimme computer tools ontwikkeld. Die tools kunnen helpen op dit traject van klachten tot diagnose. Zo heb ik een tool ontwikkeld waarmee mensen thuis, online, hun geheugen kunnen testen.

Wat gaan we doen?

Nu wil ik deze online geheugentest testen in heel Nederland. Gewoon thuis bij mensen met klachten van hun geheugen. Want, hoe betrouwbaar is de geheugen test, nu en over de tijd? Hiervoor vragen wij 300 mensen met geheugenklachten mijn online geheugentest thuis te doen. Een deel van hen vraag ik de testen na 1 maand en na 1 jaar te herhalen. Ook gaan we met mensen met klachten, huisartsen en casemanagers in gesprek over deze testen. Hoe kijken zij naar deze testen aan? Welke uitdagingen zien ze? En hoe kunnen we de testen optimaal inzetten in de dagelijkse praktijk?

Online geheugen meten bij mensen door heel Nederland

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek levert de eerste stappen om het traject van klachten tot diagnose te verbeteren. Heel concreet is er na mijn project een online geheugentest die mensen thuis kunnen gebruiken. En weten we beter hoe we dit soort testen in kunnen zetten in de huidige praktijk. Want alleen samen komen we verder!

Wilt u meer lezen? Lees dan het nieuwsbericht op de website van ZonMw 

Wilt u mee doen? Klik dan: Project ABOARD | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ZonMw en Combinostics.

 

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via