Doneer nu
Handleiding

Onderzoekstage in Bonn

maart 2019
Delen

Onderzoekstage in Bonn

Linda Wesselman voor DZNE

Door: Linda Wesselman

Congres

Sinds februari ben ik aan het werk in de Duitse stad Bonn, in het DZNE (Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen / German Center for Neurodegenerative Diseases). Dit is een centrum waar ze onderzoek doen naar allerlei ziektes die dementie veroorzaken.

Tijdens het grote jaarlijkse dementia congres AAIC 2018 presenteerde ik onderzoek uit Amsterdam over voeding en geheugenklachten. Daar spraken wij de Duitse onderzoeksgroep. Zij vertelden dat zij uitgebreide gegevens hebben over voeding en over geheugentests van een grote groep mensen. Omdat ik wel interesse had in een onderzoekstage hebben we samen een plan gemaakt. Nu ben ik hier drie maanden om de data analyseren.

In Amsterdam werkte ik aan een eHealth project over leefstijl en gezonde hersenen, samen met onderzoekers uit Keulen. Nu ik in de buurt van Keulen ben, is het fijn dat ik met hen kan overleggen en dat we samen de onderzoeksgegevens kunnen opschrijven. Daarom ga ik ook een keer per week naar de Uniklinikum Köln.

Ervaring tot nu toe

Zo dichtbij huis en toch anders. Men spreekt vooral Duits, ook de internationale onderzoekers, dus ik moet weer oefenen met de taal. Gelukkig gaat het elke dag een stapje beter. Verder ben ik snel ingeburgerd en geeft men mijn achternaam automatisch een extra N, zodat ik zo voor Duitser door kan gaan.

Het is veel werk om toegang te krijgen tot de onderzoeksdata en een computer waarop je daarnaar kunt kijken. Gelukkig maar, in verband met privacy. Dat loopt inmiddels allemaal goed. Ik heb de eerste tijd gebruikt om de data te leren kennen en een analyseplan op te stellen. Nu gaan we beginnen aan de analyses.

Ik vind het erg leuk om te werken met gegevens over onderzoeksvragen die ik interessant vind. Daarnaast is het heel leerzaam om te zien hoe het in andere grote onderzoeken en geheugenpoliklinieken gaat. Daarom kijk ik naast onderzoekswerk soms ook mee met de spreekuren in het onderzoekscentrum en in het ziekenhuis.

Bonn is een prachtige stad, met veel mooie gebouwen en natuur om te wandelen en fietsen. Na mijn werk verken ik de stad en de omgeving. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd het werk en de stad nog beter te leren kennen!

Sfeerbeeld Bonn

Sfeerbeeld uit Bonn
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via