Doneer nu
Handleiding

Interview met een promovenda

juni 2020
Delen

Marijn Muurling is promovenda bij het Alzheimercentrum op het Europese RADAR-AD project. Om toch contact te blijven houden in deze tijden van thuiswerken werd ze geïnterviewd via de telefoon:

RADAR-AD is een project waarbij we gaan kijken of we symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen meten met behulp van de nieuwste technieken, zoals smartphone apps of smartwatches. Nu meten we die symptomen vaak alleen in de kliniek en periodiek (bijvoorbeeld twee keer per jaar). De voordelen van meten met bijvoorbeeld een smartphone is dat het continue meet (dus niet maar een aantal keer per jaar) en dat het kan meten tijdens dagelijkse activiteiten binnen- en buitenhuis. Op die manier hopen we dat we sneller en eerder veranderingen gaan zien in het functioneren en denkvermogen. Hopelijk kan dat bijdragen aan de zoektocht naar een medicijn voor de ziekte van Alzheimer.

Jort VijverbergIk ben onderzoeker bij het RADAR-AD project, en ben betrokken bij de klinische studie van het project. Zo heb ik het afgelopen jaar meegewerkt aan het opstellen van het onderzoeksprotocol en coördineer ik de dataverzameling in alle centra die meedoen aan het project in 13 (!) Europese landen. Dat er zoveel landen mee doen is aan de ene kant heel waardevol, maar maakt het ook uitdagend. Ik vind het interessant om te zien hoe al die verschillende landen omgaan met patiëntenzorg en regels voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld, om te beginnen met het onderzoek moet elk centrum apart toestemming vragen bij de ethische commissie, en elk land loopt dan tegen andere dingen aan. Om te zorgen dat elk centrum straks op dezelfde manier de data verzamelt heb ik een uitgebreide handleiding geschreven en geven we trainingen aan alle betrokken onderzoekers.

Nu met de coronacrisis werk ik vanuit huis. Onze planning was om in maart de eerste proefpersoon te gaan meten. Daar had ik veel zin in, want daar hadden we een jaar naar toegewerkt. Helaas moesten we vanaf maart thuis werken en konden we geen patiënten zien. Dat gold ook voor alle andere landen in Europa. Ik probeer het positief te bekijken: ik heb nu meer tijd om te werken aan artikelen, en we kunnen het platform waarop straks alle data binnen komt nog beter maken. Gelukkig zien we dat er met de versoepelingen ook weer meer mogelijkheden komen, in Griekenland verwachten ze binnenkort de eerste proefpersoon te gaan includeren.

Het hele interview met Marijn kun je hier lezen.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via