Doneer nu
Handleiding

Inspiratie over de grens: werkbezoek Amsterdam aan Oslo

juni 2023
Delen

Inspiratie over de grens: werkbezoek Amsterdam aan Oslo

Als klinisch geriater en onderzoeker werk ik tijdelijk op de geheugenpolikliniek van het Universiteit ziekenhuis in Oslo, dankzij een InterAct beurs van Alzheimer Nederland. Daarom bezocht een team van Alzheimercentrum Amsterdam het Ullevål ziekenhuis in Oslo. Daar werden we warm welkom geheten door maar liefst 14 Noorse collega’s. Gedurende de dag vertelden we elkaar hoe we werken en welke onderzoeken we doen. Het was een inspirerend bezoek, waarin we veel leerden van overeenkomsten en verschillen tussen Noorwegen en Nederland.

Inspiratie uit Amsterdam

Wiesje van der Flier begon de dag met een overzicht van hoe Alzheimercentrum Amsterdam patiëntenzorg en onderzoek organiseert, en toonde het indrukwekkende ABOARD project. En nam de toehoorders daarna terug naar de COVID-pandemie, en welke invloed dit had op onze patiënten. Casper de Boer legde vervolgens uit hoe essentieel het beschikbaar maken van onderzoeksgegevens is en hoe hij als ‘data-steward’ zorgt voor veilig gebruik hiervan. Aniek van Gils presenteerde de eerste resultaten van de DAILY-pilot studie, waar zij het gebruik van een slimme computertool ter ondersteuning van dementie diagnostiek op geheugenpoliklinieken onderzocht. Sophie van der Landen sloot af met wat nodig is om digitale tools ook beschikbaar te maken voor huisartsen, om zo diagnostiek van dementie al eerder mogelijk te maken.

Inspiratie uit Oslo

Anne-Brita Knapskog vertelde ons hoe patiëntenzorg en onderzoek georganiseerd is in Oslo. Inspirerend was het NorKog-register, waar geheugenpoliklinieken van Noorwegen hun patiënten in registeren. Bij elkaar meer dan 20.000 – daar dromen we bij ABOARD Cohort nog van! Geir Selbæk presenteerde hierna de HUNT-populatie studie, wat sinds eind jaren ‘70 inwoners uit het midden van Noorwegen volgt. Interessant was te horen dat er in Noorwegen vrijuit gebruik gemaakt kan worden van het Noorse BSN-nummer, iets wat in Nederland ondenkbaar is. Karin Persson toonde hoe MRI scans, verzameld in NorKog, de basis vormen voor verder onderzoek, naar o.a. veroudering van het brein. Het ‘Oslo deel’ sloten we af met typisch Noorse broodjes (met zalm en garnalen) en een rondleiding door de geheugenpolikliniek.

Verder op weg naar de toekomst

We namen de inspiratie van de ochtend mee naar een interactief middagdeel, waarin we nadachten over de patiëntreis van de toekomst. Ik begon met het schetsen van de uitdagingen die ons te wachten staan qua dementie diagnostiek en behandeling, en noemde mogelijke oplossingen in de vorm van gebruik van kunstmatige intelligentie en bijvoorbeeld online geheugen testen. In kleinere groepjes bespraken we vervolgens wat nodig is om ons voor te bereiden op deze toekomst, zowel hier in Nederland als in Noorwegen. Het was boeiend te horen hoe veel overeenkomsten er zijn tussen de uitdagingen, en plannen van aanpak. Maar ook welke basale verschillen er zijn, bijvoorbeeld qua geografie maar ook qua maatschappij.

Vol inspiratie en hoop gaan we samen verder!

Wilt u meer lezen? Kijk dan hier.

Wilt u meedoen aan ABOARD Cohort? Kijk dan hier.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ZonMw, Health-Holland, Alzheimer Nederland en Combinostics.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via