Doneer nu
Handleiding

Nieuwe bloedtest voor hersenschade, hoe maken we de stap naar de praktijk?

oktober 2022
Delen
Nieuwe bloedtest voor hersenschade, hoe maken we de stap naar de praktijk?

Lisa en haar collega Bram bekijken de website

Bij de ontwikkeling van nieuwe diagnostische bloedtesten voor het opsporen van hersenaandoeningen hebben we voor ogen dat ze in de praktijk van toegevoegde waarde kunnen zijn. Echter, de implementatie van deze testen verloopt langzamer dan wij verwachten. Een belemmering voor inzet van de nieuwe bloedtest voor hersenschade is dat de normaalwaarden afhankelijk zijn leeftijd. We hebben op basis van feedback van diverse specialismen (psychiaters, geriaters en neurologen) een prototype web-handleiding gemaakt, geëvalueerd en verbeterd tot een moderne website met interactieve normaalwaarden. Gisteren (5 oktober 2022) verscheen de publicatie hierover in Annals of Clinical and Translational Neurology.

Website voor goede interpretatie testuitslag

Deze publicatie is belangrijk voor de bekendheid van de website die sinds juli 2021 wordt gebruikt. Deze website is gekoppeld aan de testuitslag, met een intuïtieve interactieve grafiek en tabel, evenals verdiepende achtergrondinformatie over de bepaling, zie de afbeelding hieronder. Daarnaast is de door ons ontwikkelde aanpak toepasbaar op nieuwe biomarkers waarbij leeftijd en/of co-morbiditeit een rol speelt.

Website bloedtest

Interface website voor artsen

Veel gegevens normaalwaarden

We hebben gegevens van meer dan 1.500 mensen die deelnamen aan verschillende onderzoeken bijeengebracht om normaalwaarden van de hersenschadetest per leeftijd te berekenen. We geven dit weer in percentielen, net zoals de GGD doet bij gewicht en lengte van kleine kinderen. We geven ook de verwachte waarden van een aantal veel voorkomende neurologische ziekten weer. Daarin zijn we de eerste ter wereld.

Samenwerking

Wij zijn de eerste die een website met normaalwaarden hebben gemaakt die erop gericht is om artsen te helpen. Door middel van een implementatie beurs van ZonMw konden we deze website maken, en testen met de gebruikers. De resultaten van de enquête zijn opgenomen in de publicatie. Voor het bijeenbrengen van de gegevens had Eline Willemse een Weston Brain Institute beurs ontvangen. De laatste essentiële samenwerking was met de programmeurs van het Netwerk Institute van de VU.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via