Doneer nu
Handleiding

Hart-Brein Winterschool

november 2017
Delen

Op 5-7 november zijn de onderzoekers van het Hart-Brein onderzoek afgereisd naar Nunspeet om deel te nemen aan de Hart-Brein Winterschool. De Winterschool had tot doel om met zijn allen te starten aan de analyses van de eerste grote dataset en daarbij omhoogkomende vragen en discussiepunten direct te bespreken en aan te pakken. Binnen een grote onderzoeksgroep is het belangrijk dat iedereen op dezelfde manier de data analyseert en interpreteert.

Eerste data is klaar om geanalyseerd te worden
Ruim drie jaar na de start van het Hart-Brein onderzoek is de data van het eerste meetmoment gereed om geanalyseerd te worden. Dat is fantastisch nieuws, want dat betekent dat de eerste artikelen geschreven kunnen worden. Voor het Hart-Brein onderzoek werken vele onderzoekers, van promovendi tot professoren, en met verschillende medische achtergronden. Hoe zorg je ervoor dat alle onderzoekers binnen een onderzoeksproject op dezelfde manier met de data omgaan, de data analyseren en interpreteren? Dat lijkt makkelijk, maar dat is het niet, omdat er vele manieren zijn om data te analyseren. Er is geen gouden standaard, zoveel onderzoekers, zoveel manieren. Tijd voor een bijeenkomst om dit te bespreken.

Winterschool
Op zondag 5 november zijn we met alle onderzoekers afgereisd naar Nunspeet. Een prachtig hotel met vergaderruimten, een restaurant, en een heuse pub, gelegen midden in de bossen. Naast alle Hart-Brein onderzoekers waren er ook twee internationale onderzoekers uitgenodigd met veel kennis en ervaring op het Hart-Brein gebied: Professor Julie Schneider uit Chicago, en professor Anders Eklund uit Stockholm. Zij hebben tijdens de bijeenkomst verteld over de relatie tussen het hart en de hersenen vanuit hun eigen ervaring en expertise. Dit gaf de nodige inspiratie. Het verdere programma was zoveel mogelijk leeggelaten. Alle onderzoekers zijn ter plekke aan de slag gegaan met de data. Daarbij omhoogkomende vragen en discussiepunten werden ter plekke besproken. Een extra grote uitdaging binnen het Hart-Brein onderzoek is dat er onderzoekers samenwerken vanuit verschillende medische achtergronden: onder andere cardiologen, neurologen, neuropsychologen, radiologen en MRI-technici werken samen. Samen kijken we naar de relatie tussen het hart, de bloedvaten, de bloeddoorstroming en de hersenen. Nou kijkt een cardioloog niet elke dag naar MRI beelden van de hersenen en een neuroloog niet naar MRI beelden van het hart. Dus we moesten elkaar een beetje helpen. Aan de senior onderzoekers werd gevraagd om presentaties te geven vanuit hun vakgebied aan de onderzoekers uit de anderen vakgebieden. De cardiologen vertelden over het hart, de neurologen over de hersenen, de neuropsychologen over de functies van de hersenen, de radiologen en technici over de scans en de epidemiologen over hoe je deze ingewikkelde data het beste kan analyseren. Al met al een paar hele leerzame dagen.

De komende weken en maanden gaan alle Hart-Brein onderzoekers verder aan de slag met het daadwerkelijke analyseren van de eerste data en het schrijven van de eerste artikelen. Houd dit blog in de gaten om te lezen hoe dat ons vergaat.

Verder lezen over het Hart-Brein onderzoek? Dat kan hier.
Meer weten over het Hart-Brein onderzoek in het VUmc? Lees hier verder.
Dit Onderzoek maakt deel uit van het CVON, een initiatief van de Hartstichting, NFU, KNAW en NWO/ZonMW.

Uitleg over ingewikkelde analyses door een van de epidemiologen

Er was ook tijd voor ontspanning
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via