Doneer nu
Handleiding

Geheugenklachten in gezonde mensen geven een licht verhoogd risico op dementie

januari 2019
Delen
Geheugenklachten in gezonde mensen geven een licht verhoogd risico op dementie 3

Wiesje van der Flier (L) en Rosalinde Slot (R)

Door Rosalinde Slot

In een groot samenwerkingsverband tussen verschillende onderzoekscentra onderzochten Rosalinde Slot en Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam hoe vaak mensen met geheugenklachten dementie krijgen.

Onderzoek in samenwerking

Tijdens het Wereld Alzheimercongres in Washington afgelopen juli ontstond het idee om met verschillende onderzoekers uit Europa, Australië en de Verenigde Staten de krachten te bundelen in het onderzoek naar geheugenklachten en het risico op dementie. Het bundelen van onderzoeksdata van verschillende centra is belangrijk om een zo goed en volledig mogelijk beeld te kunnen vormen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoeksproject onderzochten we de incidentie van dementie. Incidentie is een veelgebruikte term voor het aantal nieuwe gevallen van een ziekte per 1000 mensen per jaar. In onze studie keken we naar het gemiddeld aantal nieuwe gevallen van dementie per 1000 mensen per jaar. We onderzochten dit in mensen mét geheugenklachten en zónder geheugenklachten, waarbij al deze mensen tijdens de eerste beoordeling normaal presenteerden op geheugentesten. Daarnaast bekeken we risicofactoren voor het krijgen van dementie in deze mensen.

Vergelijking mensen met en zonder geheugenklachten

Om te beginnen hebben we de informatie van de mensen uit de verschillende centra gecombineerd in één grote dataset. Op groepsniveau was de incidentie van dementie hoger voor mensen met geheugenklachten dan voor mensen zonder geheugenklachten. Dit betekent dat er in de groep met geheugenklachten meer nieuwe gevallen van dementie waren dan in de groep zonder geheugenklachten. Vervolgens bekeken we welke factoren bijdroegen aan het risico op dementie. We observeerden dat het onderzoekscentrum een grote risicofactor was, onafhankelijk van andere mogelijke beïnvloedende factoren. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de gezondheidszorg verschilt tussen landen. Dat kan je je voorstellen met onderzoeksdeelnemers uit o.a. bijvoorbeeld Nederland, Griekenland, Oost- en West-Duitsland, Australië en de VS.

Iets verhoogd risico dementie in mensen met geheugenklachten

Samengevat laten de resultaten zien dat mensen met geheugenklachten een iets verhoogd risico hebben op dementie ten opzichte van mensen zonder geheugenklachten, maar het verschil was niet groot. Er is nog veel onderzoek nodig om te kijken naar wat bijdraagt aan het risico op dementie. Het is dan ook nog te vroeg om te zeggen wat deze resultaten voor de individuele mens met geheugenklachten betekenen. De meeste mensen met geheugenklachten zonder afwijkingen op geheugentesten krijgen namelijk geen dementie. We hopen in de toekomst meer te kunnen zeggen over de risico’s op dementie dankzij onze onderzoeksdeelnemers.

Bekijk hier het wetenschappelijk artikel.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via