Doneer nu
Handleiding

Even voorstellen: nieuw lid van het MANTA-team

april 2019
Delen

 

Anne van Nifterick

Anne van Nifterick

Graag stel ik mij aan jullie voor: mijn naam is Anne van Nifterick en sinds januari 2019 versterk ik het MANTA-team met mijn functie als onderzoeksassistent en binnenkort als promovendus. Het MANTA-project van het Alzheimercentrum Amsterdam loopt sinds juni 2018 en samen met Alida Gouw (neuroloog/klinisch neurofysioloog) en Deborah Schoonhoven (arts-onderzoeker) brengen wij de hersennetwerken van patiënten met de ziekte van Alzheimer in kaart.

De MANTA-studie

De MANTA-studie staat voor Meg in Alzheimer’s disease: unravelling the underlying Network to explain the stereotypical spread of TAu protein. Het doel van deze studie is het in kaart brengen van hersennetwerken van mensen met de ziekte van Alzheimer en deze vergelijken met de netwerken van mensen met geheugenklachten zónder de ziekte van Alzheimer en gezonde mensen. Dit doen we door het meten van kleine magnetische velden die de hersenen opwekken, met behulp van magnetoencefalografie (MEG). Deze netwerken worden vervolgens naast tau PET-scans gelegd. Met een tau PET-scan kun je zien hoe het tau-eiwit zich verspreidt door de hersenen. Door deze twee onderzoeksmethoden naast elkaar te leggen kunnen wij zien of de hersenen zich zo gedragen dat ze de verspreiding van het tau-eiwit stimuleren. Dit is belangrijk omdat het tau-eiwit sterk gerelateerd is aan hersenschade en cognitieve problemen bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Gefascineerd door de hersenen

Mijn interesse voor de hersenen en zijn functie begon tijdens mijn studie ‘gezondheid en leven’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een zeer enthousiaste docent in combinatie met de fascinerende en mysterieuze werking van de hersenen zorgden ervoor dat ik vanaf toen gefocust was op de hersenwetenschappen. In het derde jaar van mijn studie heb ik daarom onderzoek gedaan naar de relatie van het immuunsysteem en de ophoping van het amyloid eiwit, dat is geassocieerd met Alzheimer. Dit deed ik in een specifiek type van de ziekte van Alzheimer waarbij ook de kleine bloedvaten zijn aangetast. Mijn voorkeur voor het bestuderen van neurodegeneratieve ziektes bleef daarna sterk. Vandaar dat ik tijdens mijn master Neurosciences onderzoek heb gedaan naar cognitieve problemen in Multiple Sclerosis (MS) patiënten met behulp van functionele MRI scans. Naast de klinische studies, vind ik het ook leuk om juist meer de diepte in te duiken. Mijn afstudeerproject betrof dan ook een studie die zich richtte op de werking van de synaps, de plek in de hersencel waar informatietransport plaatsvindt.

Mijn ervaring met klinische data en mijn inzichten in de moleculaire biologie van de hersenen zullen hopelijk een goede bijdrage leveren in het onderzoek van het Alzheimercentrum Amsterdam. Ik voel me vereerd om mee te helpen aan de MANTA-studie en verheug me erop een aandeel te hebben in het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. De MANTA-studie zal wellicht uitkomsten bieden in de vroege diagnose en voorspelling van het verloop van de ziekte van Alzheimer. Mocht je interesse hebben om als (gezonde) vrijwilliger mee te doen aan hersenonderzoek, dan kan je je aanmelden via hersenonderzoek.nl. Hopelijk kunnen we samen tot een verbetering van onze kennis en daarmee een oplossing voor de ziekte van Alzheimer komen.

DEEL
1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via