Doneer nu
Handleiding

Amsterdam IADL vragenlijst brengt zelfredzaamheid nog beter in kaart

december 2019
Delen

Amsterdam IADL vragenlijst brengt zelfredzaamheid nog beter in kaart

 

 

 

 

 

 

Ziet u mensen met geheugenproblemen in uw klinische praktijk en wilt u een goed inzicht in het dagelijks functioneren van deze mensen? Dr. Sikkes ontwikkelde de Amsterdam IADL vragenlijst die u hierbij kan helpen. Onlangs verscheen er een artikel in het Tijdschrift voor Neuropsychologie over de Amsterdam IADL vragenlijst. Lees hieronder wat de drijfveer was om deze vragenlijst te ontwikkelen.

De zoektocht naar een instrument om problemen in het dagelijks leven bij mensen met beginnende dementie in kaart te brengen heeft geleid tot de ontwikkeling van de Amsterdam IADL-vragenlijst. ‘IADL’ zijn complexe activiteiten van het dagelijks leven die niet op de automatische piloot gaan maar een beroep doen op meerdere hersenfuncties, zoals koken en het doen van de financiën. De vragenlijst is ontwikkeld door dr. Sikkes in het Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met neuroloog Philip Scheltens. Sietske Sikkes is neuropsycholoog en richtte haar promotieonderzoek op de kwaliteit van bestaande instrumenten om zelfredzaamheid in kaart te brengen. Daaropvolgend speelde ze in op de vraag voor een meer betrouwbaar instrument voor een geheugenpoli waar ook mensen met beginnende dementie komen en dementie op jonge leeftijd.

Waarom was er behoefte aan een nieuwe vragenlijst?

Sikkes: “Uit onderzoek bleek dat bestaande instrumenten niet genoeg betrouwbaar waren en niet gevoelig voor de eerste subtiele veranderingen in het dagelijks leven. De bestaande vragenlijsten zijn erg verouderd en spelen niet in op de hedendaagse technologie die niet meer weg te denken is in onze huidige samenleving. Ook waren de vragenlijsten vooral gericht op huishoudelijke taken én niet gericht op de nog werkende populatie. Daarom was er behoefte aan een breder scala van activiteiten die op zowel mannen als vrouwen van toepassing kunnen zijn, voor verschillende leeftijdsgroepen.”

De ontwikkeling van deze lijst was een grondig proces

Sikkes: “De vragenlijst is ontwikkeld in 2013 en wordt al gebruikt door meerdere geheugenpoli’s en zorgprofessionals in binnen- en buitenland. De vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met patiënten, mantelzorgers en clinici om te zorgen dat de vragenlijst meet wat belangrijk is volgens deze doelgroepen. Sindsdien is de vragenlijst uitgebreid gevalideerd en opgenomen in het standaardprotocol van een geheugenpoli bezoek en in veel wetenschappelijk onderzoek als uitkomstmaat.”

Waarom werkt deze lijst zo goed?

Sikkes: “Meerdere studies hebben aangetoond dat de Amsterdam IADL een valide manier is om zelfredzaamheid in kaart te brengen. De lijst is uniek omdat deze is aangepast aan de hedendaagse samenleving en geschikt is om mensen goed te volgen over tijd. Ook is de Amsterdam IADL de enige vragenlijst die ook cross-cultureel gevalideerd is. Dat wil zeggen dat de vragenlijst niet alleen vertaald is voor gebruik in andere landen, maar dat deze ook aangepast is aan culturele verschillen en nog steeds hetzelfde meet.

Heeft u interesse in het gebruik van de Amsterdam IADL of wilt u meer informatie? Lees ons artikel in het Tijdschrift voor Neuropsychologie (jaargang 14 (2019); 2) of mail naar AmsterdamIADL@vumc.nl

De subsidiegever voor dit project is Alzheimer Nederland. Lees hier verder over dit onderzoek.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via