Doneer nu
Handleiding

PredictND op Alzheimer Europe Congres in Berlijn

november 2017
Delen
Alzheimer Europe Congres in Berlijn 2

Van 2 tot 4 oktober 2017 waren we met onderzoekers van het VUmc Alzheimercentrum op het Alzheimer Europe Congres in Berlijn. Een heel bijzonder congres, omdat hier niet alleen onderzoekers en artsen komen, maar ook patiënten en mantelzorgers. Super om als onderzoeker zo direct met patiënten en mantelzorgers te kunnen spreken en ook hun vragen te horen. Zij weten, beter dan wie dan ook, wat nodig is qua zorg en onderzoek!

Op dit congres sprak Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, het publiek toe over het belang van goede diagnostiek bij dementie. Ze liet zien hoe wij, als artsen, steeds beter een diagnose dementie kunnen stellen door nauwkeurigere tests, als hersenscans en Alzheimereiwitten in het hersenvocht. Ze vertelde echter ook dat het voor artsen vaak lastig is om al deze tests te combineren. Onderzoeken als PredictND, richten zich op het kunnen combineren van al deze tests.

PredictND (zie www.predictnd.eu voor meer informatie) is een grote Europese studie, waarbij we samenwerken met artsen, MRI-specialisten en software-ontwikkelaars. Samen hebben we een computerprogramma gemaakt dat alle gegegevens die een arts verzamelt, combineert en samenvat. Zo wordt de arts gesteund in het maken van de juiste diagnose. In een speciale PredictND workshop gaven diverse onderzoekers van het PredictND project een overzicht van de uitdagingen bij de diagnostiek van dementie. Hanneke Rhodius-Meester, promovendus op het PredictND onderzoek, liet ‘live’ zien hoe het computerprogramma werkt. Een interessante, interactieve workshop was het resultaat.

Al met al een geslaagd congres, met vooral motiverende contacten met patiënten en mantelzorgers. Wat voor hen doen wij al ons onderzoek.

 

Omdat dit ons eerste blog is, geven wij u graag wat achtergrondinformatie over het PredictND onderzoek. Meer info kunt u ook vinden op de website: www.predictnd.eu

Doel: Doel van PredictND is om geheugentesten te ontwikkelen die mensen zelf op de computer kunnen maken en die helpen dementie in een vroeg stadium te diagnosticeren.
Achtergrond: Het PredictND onderzoek doen we samen met 3 andere ziekenhuizen in Europa; Kopenhagen (Denemarken), Kuopio (Finland) en Perugia (Italië).
Verloop onderzoek: Alle deelnemers zijn inmiddels voor een tweede keer voor de computertesten in VUmc geweest. Nu krijgen deelnemers een herinneringsmail voor de laatste keer de computertest thuis te doen. Deelnemers kunnen de testen blijven gebruiken als geheugentraining. 
Verdere ontwikkelingen: Het PredictND onderzoek is onderdeel van een groter Europees project. Dit project heeft als doel om het diagnosticeren van dementie te verbeteren, door meer gebruik te maken van software programma’s. In dit project is inmiddels al een ingewikkeld software programma ontstaan dat in staat is om automatisch hersenscans te analyseren en te voorspellen wat voor soort dementie iemand heeft.
Nieuwe medewerker: Jay Fieldhouse is neuropsycholoog en werkt sinds februari met veel plezier als onderzoeksassistente bij het PredictND onderzoek.
AAIC en Alzheimer Europe congres 2017: Op het wereldwijde alzheimercongres in London afgelopen juli en op een recent congres in Berlijn afgelopen oktober zijn verschillende presentaties gegeven over resultaten van PredictND studies.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via