Doneer nu
Handleiding

Abnormale stapeling eiwitten voorspellen cognitieve achteruitgang in eeneiige tweelingen

september 2022
Blog: Abnormale stapeling eiwitten voorspellen cognitieve achteruitgang in eeneiige tweelingen

Deelnemers tijdens Tweelingendag

Met ons onderzoek wilden we een beter inzicht krijgen in het ontstaan en vroege beloop van de ziekte van Alzheimer: hangt deze samen met amyloid en tau eiwitten? Omdat we de studie met eeneiige tweelingen uitvoerden, konden we ook de rol van omgevingsfactoren en genetica bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer in kaart brengen.

Dit werk is recent gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions met als titel “Abnormal cerebrospinal fluid levels of amyloid and tau are associated with cognitive decline over time in cognitively normal older adults: a monozygotic twin study“.

Onderzoek in cognitief gezonde oudere eeneiige tweelingen

Blog Jori Tomassen

Jori Tomassen

Wij bestudeerden de relatie tussen amyloid en tau eiwitten met verandering in geheugenfunctie in eeneiige tweelingen ouder dan 60 jaar. Hiermee willen wij een beter inzicht krijgen in het vroege beloop van de ziekte van Alzheimer. Deze informatie kan helpen om de ziekte van Alzheimer beter te kunnen behandelen. Wij vonden dat abnormale amyloid en tau stapeling in de hersenen samenhangt met achteruitgang in geheugen functie over tijd. We vonden ook dat de genen betrokken bij amyloid stapeling ook betrokken zijn bij geheugen achteruitgang.

Eeneiige tweelingen

We deden het onderzoek met 122 eeneiige tweelingen die aan het begin van de studie een normaal geheugen hadden. Over een periode van 4 jaar hebben we drie keer het geheugen gemeten. Het amyloid en tau werd gemeten in hersenvocht aan het begin van de studie. Het onderzoek is uniek omdat het is uitgevoerd met eeneiige tweelingen.

Uitkomsten

Deelnemers met abnormale stapeling van amyloid en tau in de hersenen gingen meer achteruit in geheugen dan deelnemers met normaal amyloid en tau. Deelnemers die zowel abnormale stapeling van amyloid als tau hadden, lieten de grootste achteruitgang in geheugen zien. De relatie tussen amyloid en tau met achteruitgang in geheugen werd vooral door genen bepaald.

Als er in de toekomst een behandeling voor de ziekte van Alzheimer wordt gevonden, dan zou deze mogelijk in een vroeg stadium van de ziekte moeten worden gegeven. Op die manier zou de ontwikkeling van ernstige geheugen problemen kunnen worden voorkomen.

 

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door financiering vanuit EU/EFPIA Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking en Stichting Dioraphte. Assay voor analyses van het hersenvocht werd verstrekt door ADx NeuroSciences/Euroimmun.

DEEL
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top
Volg ons via