Doneer nu
Handleiding

4 promovendi naar het buitenland dankzij Alzheimer Nederland subsidie

januari 2018
Delen

Eind vorig jaar ontvingen 4 promovendi een beurs van Alzheimer Nederland die het mogelijk maakt om enkele maanden te verblijven en mee te lopen bij een buitenlandse onderzoeksgroep. De kennis en ervaring die de jonge onderzoekers opdoen tijdens deze periode vormt een waardevolle aanvulling voor hun promotieonderzoek. Wat ze precies gaan doen en hopen te leren in het buitenland? Lees het hieronder.

Jurre den Haan, promovendus bij onderzoek I-READ
Met de Alzheimer Nederland subsidie ga ik naar het UCL Dementia Research Center in Londen, UK. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Een minder bekende variant van de ziekte van Alzheimer is de visuele variant genaamd posterieure corticale atrofie (PCA). Patiënten ervaren hierbij toenemend problemen met het zien en verliezen het overzicht. Dit komt doordat de delen van de hersenen beschadigd raken die de informatie over het zien verwerken. Recent onderzoek laat zien dat niet alleen de hersenen bij Alzheimer en PCA zijn aangedaan maar ook het oog zelf. Het netvlies, het achterste deel van het oog, bevat namelijk zenuwcellen die wellicht weerspiegelen wat er in de hersenen gebeurt. Het netvlies is patiëntvriendelijk af te beelden met oogscanners. In mijn promotieonderzoek bekijk ik daarom of veranderingen in het netvlies ons kunnen helpen om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Maar hoe zit dat met patiënten met de visuele variant van Alzheimer (PCA)? Dat ga ik bekijken in Londen, bij het UCL Dementia Research Center! Prof. Sebastian Crutch leidt daar een onderzoeksgroep met wereldwijd de meeste expertise in ‘de visuele variant van Alzheimer’. Daar zal ik bekijken of het oog inderdaad een venster naar de hersenen is.

Lisa Vermunt, promovenda bij onderzoek EPAD
Met de Alzheimer Nederland subsidie ga ik naar Washington University in St. Louis, USA. Binnenkort sluit ik me tijdelijk aan bij het onderzoeksteam van het DIAN-onderzoek van Washington University. Het DIAN-onderzoek is uniek in de wereld. In het DIAN-onderzoek worden al 4 promovendi naar het buitenland dankzij Alzheimer Nederland subsidie 2jaren families gevolgd met het Alzheimer-gen. Veel familieleden met het Alzheimer-gen hebben nog geen klachten, maar doen toch mee. Daardoor geven ze wetenschappers de kans om het voorstadium van de ziekte van Alzheimer beter te leren begrijpen. Het is een grote kans voor mij om veel te leren, want het DIAN-onderzoeksteam heeft veel expertise zowel inhoudelijk, als in de samenwerking met hun deelnemers. De groep waar ik bij ga werken verdiept zich in hersenscans en staat onder leiding van dr. Tammie Benzinger. We gaan de hersenscans gebruiken om te kijken hoe de samenwerking tussen hersengebieden verandert in het voorstadium van de ziekte van Alzheimer. Een verandering in de samenwerking tussen hersengebieden noemen we ook wel een ‘netwerkverstoring’. We denken dat dit een van de eerste signalen is van de ziekte van Alzheimer. We willen netwerkverstoring bij Alzheimer beter begrijpen, zodat we beter kunnen meten welk vooruitzicht iemand heeft. Bent u nieuwsgierig waarom het meten van ‘netwerkverstoring’ ook belangrijk is voor medicijnonderzoeken? Houd dan mijn blog in de gaten dat ik zal bijhouden tijdens mijn bezoek aan Washington University.

Nienke Legdeur, promovenda bij 90-plus onderzoek
Met de Alzheimer Nederland subsidie ga ik naar de 90+ Studie in Californië, USA. Het doel van mijn promotie onderzoek is te 4 promovendi naar het buitenland dankzij Alzheimer Nederland subsidie 3achterhalen waarom sommige mensen van 90 jaar en ouder wel dementie krijgen en anderen niet. Dit is een enorm groeiend probleem waar we nog zeer weinig over weten. In Nederland zijn we daarom 1,5 jaar geleden gestart met de 90+ Studie. In deze studie vergelijken we 90+ers met en zonder dementie om meer te weten te komen over de beschermende factoren tegen dementie op hoge leeftijd. Ik ben heel trots op alle deelnemers die aan onze studie meedoen, maar het is nog niet te vergelijken met het aantal mensen dat meedoet aan de 90+ Studie in Californië. Deze studie loopt sinds 15 jaar en bevat al bijna 2000 deelnemers. Er is al veel waardevolle informatie verzameld bij deze deelnemers en ik ben dan ook zeer verheugd dat ik dankzij de beurs van Alzheimer Nederland enkele maanden stage mag lopen bij de 90+ Studie in Californië. Hopelijk kan ik u het aankomend jaar meer vertellen over mijn bevindingen en ervaringen daar!

Roos Jutten, promovenda bij onderzoek Catch-Cog
Met de Alzheimer Nederland subsidie ga ik naar Brown University in Providence, USA. De ziekte van Alzheimer leidt tot toenemende problemen met het denkvermogen, zoals het geheugen. Het kunnen meten van deze veranderingen is van groot belang om beter inzicht te krijgen in het beloop van de ziekte. 4 promovendi naar het buitenland dankzij Alzheimer Nederland subsidie 4Het is daarnaast ook nodig om het effect van nieuwe behandelingen te kunnen onderzoeken. Het blijkt dat veelgebruikte huidige tests en vragenlijsten niet geschikt zijn om veranderingen te meten die belangrijk zijn in het begin van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers over de hele wereld hebben dan ook aangegeven dat de bestaande tests aangepast moeten worden aan deze eerste fase van de ziekte. Eén van hen is professor Peter Snyder, die verbonden is aan Brown University. Dankzij de beurs van Alzheimer Nederland kan ik naar Brown University om samen te kunnen werken met professor Snyder en zijn team. Het doel van mijn stage is om meer kennis te krijgen over hoe we beter kunnen meten wat in een vroege fase van Alzheimer belangrijk is. Dit sluit aan bij mijn promotieonderzoek in Nederland, dat als doel heeft om het beloop van de ziekte van Alzheimer beter in kaart te kunnen brengen.

4 promovendi naar het buitenland dankzij Alzheimer Nederland subsidie 5

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via