Doneer nu

Samen voor de oplossing: Hanneke Rhodius-Meester

Delen

Hanneke RhodiusHanneke Rhodius

Klinisch geriater en senior onderzoeker

“Begrijpen waar de klachten van patiënten vandaan komen, daar gaat het om!”

‘Dokter, wat heb ik?’, ‘Wat kan ik ertegen doen?’ en ‘Hoe gaat het verder?’ Als klinisch geriater ziet Hanneke Rhodius-Meester mensen met geheugenproblemen, veelal met dezelfde vragen. Vragen waar zij het antwoord niet op weet. Want ondanks de enorme vooruitgang in onderzoek, blijft diagnostiek van dementie lastig. En wat zeggen de testresultaten van een patiënt nu echt? Daarom ontwikkelde ze een computertool die — met behulp van kunstmatige intelligentie — verschillende testresultaten van de patiënt combineert en overzichtelijk weergeeft. Hiermee krijgt zowel de patiënt als de arts meer inzicht in wat er aan de hand is, met meer nauwkeurigheid en meer zekerheid.

Meer zekerheid over de diagnose

De zoektocht van Hanneke naar antwoorden begon na haar specialisatie tot geriater, tijdens haar promotieonderzoek. Daar realiseerde ze zich dat zij als arts onvoldoende kennis had om alle vragen van patiënten met dementie te beantwoorden. Voor Hanneke is wetenschappelijk onderzoek de route naar nieuwe kennis om patiënten verder te helpen.

Begrijpen waar de klachten vandaan komen, daar gaat het om

Bevlogen door de mogelijkheden die de computertool ook biedt voor patiënten, zet Hanneke haar zoektocht voort. Samen met patiënten en artsen onderzoekt ze hoe we dit soort technologie optimaal kunnen inzetten op de geheugenpolikliniek. Ze gaat met hen in gesprek om te horen wat hen belemmert en helpt in het gebruik van computertools. Zo ontwikkelde ze een uitslagpagina die precies uitlegt wat de testresultaten voor de patiënt betekenen. Nu onderzoekt ze hoe patiënten en naasten het uitslaggesprek met zo’n uitslagpagina ervaren. Begrijpen waar de klachten vandaan komen, daar gaat het om!

Wens om diagnostiek op maat haalbaar te maken

Haar grootste wens is om ook het diagnostisch onderzoek te verbeteren. Want geheugentesten vinden mensen vaak vervelend. En zo’n test thuis doen, is veel fijner én handiger in tijden van corona. Daarom wil Hanneke een online cognitieve thuistest doorontwikkelen. Om diagnostiek op maat, aansluitend bij de wens van de patiënt, haalbaar te maken. Van de eerste test thuis tot de diagnose op de geheugenpolikliniek.

 

Top
Volg ons via