Doneer nu
Handleiding

Een week uit het leven van een SCIENCe-stagiaire

november 2017
Delen
Een week uit het leven van een SCIENCe-stagiaire
Het SCIENCe onderzoeks-team is aangevuld met een enthousiaste stagiaire. Benieuwd waar onze stagiaire Marjolein zich mee bezig houdt? Zij vertelt dit hier.

Het is maandagmorgen en een nieuwe stageweek gaat van start. De dag begint vroeg, want maandagen zijn volle polidagen voor het SCIENCe onderzoek. Gelukkig heb ik afgelopen vrijdag de poli-dag al goed voorbereid, en ligt alles klaar voor de artsen en neuropsychologen en weten zij precies wat ze moeten doen. De eerste deelnemers van de dag zijn al gearriveerd in het Alzheimercentrum en de arts-onderzoeken en geheugentesten zijn begonnen.

Vandaag zien wij zes deelnemers. Vier van hen komen inmiddels al een aantal jaar terug bij ons, de andere twee deelnemers zijn nieuw in de studie en wij verwelkomen hen hartelijk. Het is ook mijn taak om hen wat meer informatie te geven over de verdere mogelijkheden in de studie, zoals bijvoorbeeld de PET scan. Dit is een scan waarbij een vloeistof in het lichaam wordt gespoten, welke tijdelijk in de hersenen bindt aan het welbekende Alzheimer-eiwit amyloid. Deze zogenaamde tracer straalt een kleur uit, die tijdens het maken van een hersenplaatje in een scanner zichtbaar wordt.

Daarna is het voor mij afwachten totdat de telefoon gaat. Ik word opgebeld om de afronding van een bezoek te komen doen. Dit betekent een afspraak maken voor volgend jaar, gegevens checken, maar ook een praatje maken met u, de deelnemers! Aan het einde van de dag is het tijd om alle gegevens te verwerken en na te kijken, zoals bijvoorbeeld de vervolgafspraak die is gemaakt en bijzonderheden van het bezoek.

De rest van de week houd ik mij bezig met logistieke werkzaamheden voor het SCIENCe onderzoek en help ik de onderzoeksassistente Karlijn van den Bosch. Daarnaast werk ik aan mijn eigen onderzoek, samen met Sander Verfaillie, die u vast ook kent uit het SCIENCe-team. In mijn onderzoek proberen we een relatie te vinden tussen verschillen in hersenfoto’s van deelnemers, en hun fysieke- én cognitieve activiteit. We kijken niet alleen naar hoeveel men beweegt, maar ook hoe actief men de hersenen laat werken, bijvoorbeeld door meedoen aan spelletjes of puzzels. De kenmerken in de hersenen die wij op hersenplaatjes bekijken zijn onder andere de aanwezigheid van het amyloid eiwit, gemeten met een PET scan, en de dikte van de hersenschors, dat kan worden gemeten met behulp van een MRI scan.

Wij verwachten dat deze verschillende hersenkenmerken en de fysieke en cognitieve activiteit invloed op elkaar hebben. Deze relaties zijn eerder ook al gevonden bij de ziekte van Alzheimer, maar we weten nog niet hoe dit zit bij de gezonde deelnemers van de SCIENCe studie.

Mijn weken zien er nu alweer bijna 3 maanden zo uit. Na een tijdje wennen is het nu al routine geworden. Ik ben namelijk 1 augustus 2017 begonnen aan de stage bij het SCIENCe onderzoek in het Alzheimercentrum. Ik leer ontzettend veel hier en ik ben dan ook erg blij dat ik het SCIENCe team mag versterken, en dat nog tot eind maart 2018! Veel van u zullen mij dan ook ongetwijfeld een keer gaan zien als u voor uw jaarlijkse bezoek naar het Alzheimercentrum komt.

Tot dan!

Marjolein

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via