Doneer nu
Handleiding

Artikel gepubliceerd: microbloedingen en somberheid bij de ziekte van Alzheimer

november 2017
Delen

Afgelopen week is mijn artikel geaccepteerd voor publicatie in het blad ‘Alzheimer’s and Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring’. Een mijlpaal voor een jonge onderzoeker als ik en daar vertel ik u graag wat meer over!

De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende oorzaak van dementie. Een groot deel van de patiënten met de ziekte van Alzheimer heeft, naast de kenmerkende alzheimerschade, eveneens schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen.

Eerder onderzoek bij gezonde ouderen heeft aangetoond dat ouderen met somberheid of depressie een grotere kans hebben op schade aan de bloedvaten in de hersenen. Andersom lieten gezonde ouderen met deze hersenschade een grotere kans op somberheid of een depressie zien. Er is dus sprake van een wederkerige relatie. Deze wederkerige relatie tussen schade aan de bloedvaten in de hersenen en depressie heeft geleid tot de ‘vasculaire depressiehypothese’. De vasculaire depressiehypothese is tot op heden alleen onderzocht in gezonde ouderen, terwijl somberheid en vasculaire hersenschade juist vaak voorkomen bij de ziekte van Alzheimer.

In ons onderzoek hebben wij de relatie tussen schade aan de bloedvaten in de hersenen en depressieve symptomen onderzocht bij meer dan 2000 patiënten. Specifiek bij patiënten met de ziekte van Alzheimer vonden wij een relatie tussen microbloedingen (minuscule plekjes van vaatlekkage) en depressieve symptomen. Dit kan betekenen dat bij patiënten met de ziekte van Alzheimer, somberheid of depressieve symptomen mogelijk samenhangen met meer kwetsbare bloedvaten van de hersenen.

De huidige studie was een zogenaamd dwarsdoorsnedeonderzoek, waarbij wij op een bepaald moment in de tijd naar de relatie tussen somberheid en schade aan de bloedvaten hebben gekeken. Met dit type onderzoek kan je kijken naar de relatie, maar geen uitspraak doen over oorzaak-gevolg. Met longitudinaal onderzoek, dat wil zeggen met herhaalde metingen in eenzelfde groep patiënten, willen wij ons in de toekomst richten op een mogelijke oorzaak-gevolg relatie tussen microbloedingen en depressie bij mensen met geheugenklachten en dementie.

Deze publicatie is mijn derde, een belangrijk moment, want met drie publicaties op zak kom je in het VUmc Alzheimercentrum in aanmerking voor de wetenschappelijke promotie. Dit betekent dat ik nu ga werken aan het afronden van mijn proefschrift en daarna naar de wetenschappelijke verdediging. Hoe mij dat vergaat kunt u lezen in mijn blogs.

Verder lezen over het Hart-Brein onderzoek? Dat kan hier.
Meer weten over het Hart-Brein onderzoek in het VUmc? Lees hier verder.
Dit Onderzoek maakt deel uit van het CVON, een initiatief van de Hartstichting, NFU, KNAW en NWO/ZonMW.

Verschillende vormen van schade aan de bloedvaten op MRI beelden
DEEL
2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via