Doneer nu
Handleiding

Even voorstellen: nieuwste lid van SCIENCe-team

juli 2018
Delen

Even voorstellen: ik ben Jarith Ebenau, en ik ben een paar maanden geleden begonnen met werken in het Alzheimercentrum, bij het SCIENCe project! Na mijn studie geneeskunde heb ik een paar jaar in Zwolle en Leeuwarden gewerkt als arts-assistent op de afdeling Neurologie. Het werken bij de neurologie vond ik geweldig, maar ik kwam er ook achter dat ik heel graag onderzoek wil doen. En dat is gelukt! Want nu werk ik bij het SCIENCe-onderzoek, waar we mensen met subjectieve geheugenklachten jaarlijks vervolgen. We hopen dat we door deze grote groep mensen langdurig te volgen, kunnen ontdekken hoe de eerste veranderingen van de ziekte van Alzheimer ontstaan. Dat is belangrijk, want het kan ons helpen te identificeren welke mensen het grootste risico op dementie hebben en in de toekomst eventueel in aanmerking komen voor preventieve behandelingen.

Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het zien van SCIENCe-deelnemers op de polikliniek. Mijn eigen onderzoeksonderwerp is de PET-scan (positron emissie tomografie). Dit is een scan waarbij je met een licht radioactieve stof in de bloedbaan, bepaalde eiwitten in de hersenen zichtbaar kan maken. Dit klinkt misschien gevaarlijk, maar we gebruiken maar een lage dosis radioactiviteit. Er zijn hele strenge regels, en daar blijven we ruim binnen. De scans die ik maak zijn bedoeld om het Amyloïd-eiwit zichtbaar te maken. We weten al langer dat dit een belangrijk eiwit is in de ziekte van Alzheimer, maar we weten nog niet precies wat het betekent als gezonde mensen dit eiwit hebben. Genoeg te onderzoeken dus!

Het is belangrijk om kennis te delen. Omdat ik nog maar kort bezig ben, is er nog een hoop te leren. Zo was ik afgelopen week in Londen voor een cursus over PET-scans. Hierbij heb ik veel geleerd over wat er allemaal komt kijken aan rekenwerk als de scan eenmaal klaar is. Aansluitend was er een congres. Heel nuttig en motiverend om te horen waar collega’s over de hele wereld mee bezig zijn! En hopelijk sta ik daar volgend jaar met mijn eigen resultaten ook tussen!

Ik ben op dit moment bezig met kijken hoe de groep mensen met subjectieve geheugenklachten er eigenlijk ‘van binnen’ precies uitziet. Hoeveel mensen hebben het Amyloïd eiwit, hoeveel hebben het tweede alzheimer eiwit Tau en bij hoeveel mensen is er weefselverlies van de hersenen (atrofie) zichtbaar? Dit laatste kun je met een MRI-scan meten. Daarna ga ik kijken of we met een combinatie van deze 3 waarden iets kunnen zeggen over het risico op cognitieve achteruitgang. En zo komen we hopelijk een stukje dichterbij om de ziekte van Alzheimer te ontrafelen!

 Tot ziens op de polikliniek of bij de PET-scan!

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via