Doneer nu

MOPEAD

Verschillende studies hebben laten zien dat het identificeren van mensen met de ziekte van Alzheimer in een vroeg ziektestadium lastig kan zijn. Echter, een vroege diagnose helpt patiënten om tijdig de zorg te ontvangen die zij nodig hebben en vergroot de kans op het effectief inzetten van behandelingen die de klachten kunnen verlichten.

Een vroege diagnose kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg en behandeling van patiënten. Het doel van het MOPEAD onderzoek is om de beste manier te vinden om mensen op te sporen met een mogelijk verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Hierbij worden verschillende wervingsstrategieën met elkaar vergeleken: via advertenties, een studie website, huisartsen en een diabetespoli.

Het MOPEAD onderzoek wordt uitgevoerd door artsen en onderzoekers in vijf onderzoekscentra in Europa. In het Alzheimercentrum Amsterdam zullen ongeveer 130 mensen deelnemen. Het onderzoek bestaat onder andere uit het invullen van vragenlijsten, neuropsychologisch onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek van de hersenen.

Top