Doneer nu

Impact van muziek op FTD

Projectleider: dr. Y.A.L. Pijnenburg, dr. B.M. Tijms

Onderzoeker: J.J. van ’t Hooft, MSc

Looptijd: 2020 – 2024

Impact van muziek op FTD-patiënten

Wij onderzoeken de klinische toepassingen van muziek in de diagnostiek, monitoring en behandeling van patienten met frontotemporale dementie (FTD). Bijna iedereen herkent de sterke effecten die muziek op ons heeft. Muziek spreekt primaire hersengebieden aan die werken op emoties, motivatie en gedrag. Ons onderzoek heeft al aangetoond dat de manier waarop muziek verwerkt wordt overeenkomsten heeft met andere hersenfuncties bij patiënten met frontotemporale dementie. Dit helpt ons om bepaalde processen in de hersenen beter te begrijpen. Wij gaan kijken of we deze verschillen kunnen meten om de diagnostiek en monitoring te bevorderen. Ook gaan we kijken naar de effecten van muziektherapie op het gedrag en emoties bij patiënten met frontotemporale dementie.

Officiële naam van de studie: Defining the clinical importance of music in patients with frontotemporal dementia

Projectleiders: dr. Y.A.L. Pijnenburg, dr. B.M. Tijms

Onderzoeker: J.J. van ’t Hooft, MSc

ArtEZ University of the Arts Enschede

Zuyd Hogeschool Heerlen

Muziek vormt een belangrijke aanvulling op ons dagelijks leven. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen verschillende gebieden in het brein. Ook mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie hebben baat bij het luisteren naar of maken van muziek.

Onderzoeker Jochum van ’t Hooft wil het onderzoek dat hij nu doet graag uitbreiden naar een grootschalig onderzoek om zo veel mensen met verschillende hersenziekten die dementie veroorzaken te kunnen helpen.

Helpt u mee? Doneer nu!

Top
Volg ons via