Doneer nu

Amsterdam IADL vragenlijst

Delen

Projectleider: Dr. S.A.M. Sikkes

Looptijd: 2006-heden

Projectpagina: Amsterdam IADL vragenlijst (Engels)

Amsterdam Instrumental Activity of Daily Living Questionnaire (A-IADL-Q) 2

Het meten van problemen in het dagelijks leven is belangrijk bij mensen met beginnende dementie. Niet alleen voor het stellen van de diagnose, maar ook voor het in kaart brengen van het beloop van de ziekte of het effect van een interventie. Bij beginnende dementie zijn vooral de complexe dagelijkse activiteiten (IADL) aangedaan, bijvoorbeeld koken of het regelen van de financiën.

De Amsterdam IADL vragenlijst © heeft als doel deze problemen in een vroeg stadium te kunnen detecteren. Deze vragenlijst wordt ingevuld door een naaste, zoals een familielid, partner of vriend. De vragenlijst is zowel digitaal als op papier af te nemen. Er is naast de originele versie (70 items, afnametijd 20-25 minuten) ook een korte versie (30 items, afnametijd 10-15 minuten) beschikbaar.

De vragenlijst is ontwikkeld in Alzheimercentrum Amsterdam, met feedback van patiënten en mantelzorgers, experts en onderzoekers. De vragenlijst is uitgebreid gevalideerd, en geschikt bevonden om bij te dragen aan het stellen van de diagnose en het in kaart brengen van het beloop van de ziekte.

De Amsterdam IADL vragenlijst meet problemen in uiteenlopende dagelijkse activiteiten. Er is gekozen voor activiteiten die voor zowel mannen als vrouwen en voor verschillende leeftijdsgroepen van toepassing zijn. Ook zijn er moderne activiteiten gerelateerd aan hedendaagse technologie toegevoegd.

Wilt u de vragenlijst inzien/gebruiken of heeft u een andere vraag? Onder de kop professionals vindt u alle informatie over de Amsterdam IDAL vragenlijst (in het Engels).

De Amsterdam IADL vragenlijst is in eerste instantie ontwikkeld in het Nederlands en het Engels. Verder is de vragenlijst in meer dan 40 andere talen ontwikkeld. Bekijk op deze pagina welke vertalingen er zijn.

Amsterdam IADL vragenlijst 1

Juni 2022

Amsterdam UMC en Brain Research Center zijn een samenwerking aangegaan voor het vertrekken van licenties voor het gebruik van de Amsterdam IADL vragenlijst. De Amsterdam IADL vragenlijst is in 2011 ontwikkeld met als doel het meten van het dagelijks functioneren te verbeteren, met behulp van innovatieve meettechnieken. Brain Research Center is een expert op het gebied van klinische trials en verbindt patiënten, farmaceutische bedrijven, biotech bedrijven en clinici in de zoektocht naar innovatieve behandelingen voor hersenziekten. Vanaf januari 2022 coördineert Brain Research Center het verstrekken van licenties aan commerciële partijen, waardoor de Amsterdam IADL vragenlijst verder kan worden geprofessionaliseerd en het bereik en het scala aan activiteiten kan worden vergroot.

Academische onderzoeksactiviteiten met betrekking tot de Amsterdam IADL vragenlijst, evenals het gebruik van de vragenlijst voor academische en klinische doeleinden zonder winstoogmerk blijven lopen via het Alzheimercentrum Amsterdam.

Top
Volg ons via