Doneer nu

VUmc Alzheimercentrum helpt mensen hun hersenen gezond te houden

Datum: 24 januari 2017
Delen

Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum ontwikkelen een website en een app met informatie over en tips voor gezonde hersenen. Dit project richt zich op mensen die geheugenklachten ervaren, terwijl hun prestaties op de geheugentesten normaal zijn. Vandaag, dinsdag 24 januari – tijdens de nationale e-Healthweek – vindt de officiële start plaats.

De website en de app hebben als doel om mensen te ondersteunen bij het aannemen van een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl kan helpen bij het fit houden van de hersenen, en zo een bijdrage leveren aan het voorkómen van de ziekte van Alzheimer. Omdat geheugenklachten belastend zijn, is de verwachting dat mensen met deze zogenoemde ‘subjectieve klachten’ extra gemotiveerd zijn mee te doen aan een online programma met tips om de hersenen gezond te houden.

Geheugenklachten
De VUmc-onderzoekers werken samen met wetenschappers uit Keulen, Bonn, Barcelona en Dublin. Via Duitse, Spaanse en Nederlandse geheugenpoliklinieken komen de onderzoekers in contact met mensen die wel geheugenklachten hebben, maar normaal presteren bij een geheugentest. De onderzoekers brengen allereerst in kaart waar deze personen behoefte aan hebben, willen ze meedoen aan het leefstijlprogramma. Met die informatie gaan de VUmc-onderzoekers samen met Ierse wetenschappers aan de slag: de al bestaande website www.hellobrain.eu wordt geschikt gemaakt voor een speciaal programma voor mensen met geheugenklachten in Nederlands-, Duits-,  en Spaanstalige landen.

Nieuwgierig geworden? Neem alvast een kijkje op www.hellobrain.eu (nu beschikbaar in Engels, Duits en Frans, en nog niet toegespitst op mensen met geheugenklachten).

e-Healthweek
Van 21 t/m 27 januari 2017 organiseren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving de e-Healthweek. Op dinsdag 24 januari vindt de officiële kick-off meeting plaats van het EuroSCD-project.

Meer informatie over het EuroSCD-project vindt u hier.

Top
Volg ons via