Doneer nu

Still Alice: een indrukwekkende film over jongdementie

Datum: 23 februari 2015 Brein op beeld: filmavond met Philip Scheltens
Delen
Still Alice is het aangrijpende verhaal van een jonge, sterke en onafhankelijke vrouw die door de ziekte van Alzheimer langzaam de grond onder haar voeten vandaan voelt zakken.

Alice Howland (een rol van Julianne Moore) is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard, gelukkig getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze heeft haar leven op een rijtje en niets lijkt haar geluk in de weg te staan. Tot ze op een dag begint woorden te vergeten. De schok is dan ook groot als bij haar – een sterke vrouw, net 50 jaar oud – de ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld. Haar leven verandert drastisch en langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen. In haar strijd tegen het geheugenverlies probeert ze verbonden te blijven met haar familie, terwijl haar herinneringen langzamerhand verdwijnen.

Met haar fenomenale spel laat Julianne Moore de kijker ervaren wat de enorme impact van dementie is op het leven van een patiënt en de naasten. De actrice ontving diverse belangrijke filmprijzen voor haar ontroerende en indrukwekkende vertolking, waaronder een Golden Globe en een Oscar. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lisa Genova, in Nederland verschenen als ‘Ik mis mezelf’.

Vanaf 12 maart in de bioscoop, bekijk hier alvast de aangrijpende trailer:

Still Alice zet het thema’ jongdementie’ op de kaart, een ziekte die zo’n 12.000 mensen, jonger dan 65 jaar, in Nederland treft. Deze mensen staan, net als de hoofdpersoon in de film, midden in het leven, hebben een carrière en een (jong) gezin. Zij hebben vaak een lange weg afgelegd voordat ze de juiste diagnose kregen. Het VUmc Alzheimercentrum is hét expertisecentrum in Nederland op het gebied van jongdementie. We doen onderzoek om dementie te kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk te voorkomen.

Op 5 maart had het VUmc Alzheimercentrum de unieke mogelijkheid om een speciale voorpremière van Still Alice te organiseren in de Amstelzaal van het VUmc. Patiënten, mantelzorgers, donateurs en relaties keken samen naar de aangrijpende film en konden na afloop met elkaar napraten. Naar aanleiding van deze avond heeft EenVandaag een mooie reportage gemaakt, die hier is terug te kijken. Op 12 maart, de dag van de Nederlandse première van Still Alice, besteedde De Wereld Draait Door ook aandacht aan het onderwerp jongdementie. Klik hieronder het gesprek met onder meer professor Philip Scheltens te bekijken.

Top
Volg ons via