Doneer nu

Promotie Roos Jutten | Verloop dementie gerichter in kaart gebracht

Datum: 20 september 2019 Workshop en Promotie Roos Jutten | Capturing Changes in Cognition 1
Delen

Onderzoekers van het alzheimercentrum stelden een nieuwe test samen, die veranderingen in cognitief en dagelijks functioneren kan meten bij beginnende dementie: de Cognitive-Functional Composite (CFC). De CFC combineert neuropsychologische tests en de Amsterdam IADL vragenlijst, en is gericht op de activiteiten die belangrijk zijn bij beginnende dementie. Daarnaast is de CFC sneller af te nemen dan veelgebruikte bestaande tests. Daarmee is de CFC meer gebruiksvriendelijke manier om het verloop van dementie in kaart te brengen.

Roos Jutten deed onderzoek naar het meten van veranderingen van het cognitief en dagelijks functioneren bij beginnende dementie bij de ziekte van Alzheimer. Haar doel was om deze veranderingen gerichter en daarmee beter in beeld te brengen. Zo krijg je meer inzicht in het ziekteverloop van Alzheimer en dementie. Er zijn nog maar weinig geschikte meetinstrumenten om het beloop van beginnende dementie goed in kaart te brengen. Daarom is het nog niet goed mogelijk om iets te weten te komen over de verbetering of verslechtering van het functioneren van iemand met dementie. Dit is echter wel belangrijk voor een betere begeleiding en het evalueren van onderzoek naar nieuwe behandelingen.

 

Workshop & promotie

Voorafgaand aan de promotie vond een workshop plaats, met interactieve sessies gericht op het meten van progressie van dementie in de klinische praktijk, klinische trials en interventiestudies, en het belang van het kiezen van de juiste meetinstrumenten. De workshops werden geleid door internationale experts, waaronder dr. Kathryn Papp (neuropsycholoog, assistant professor, Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital, Boston), dr. John Harrison (neuropsycholoog, associate professor, King’s College London en Alzheimercentrum Amsterdam) en dr. Wieneke Mokkink (epidemioloog, afdeling Epidemiologie en Biostatistiek, Amsterdam UMC).  De workshop was voor neuropsychologen, geriaters, neurologen maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

PROMOTIE

Tijd: 11.45 uur
Locatie: Aula, hoofdgebouw Vrije Universiteit
Titel: Capturing Changes in Cognition
Promotor: prof. dr. P. Scheltens
Copromotoren: dr. S.A.M. Sikkes en dr. J.E. Harrison

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 020 4440612.

Top
Volg ons via