Doneer nu

Positieve resultaten van fase 3 alzheimeronderzoek medicijn donanemab

Datum: 4 mei 2023 Positieve resultaten van fase 3 alzheimeronderzoek medicijn donanemab 1
Delen

Uit fase 3 onderzoek naar het alzheimermedicijn donanemab door Eli Lilly blijkt dat het medicijn tot een vertraging van achteruitgang in denkvermogen en algemeen functioneren leidt. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een ongeveer 1200 patiënten in een vroege fase van de ziekte van Alzheimer. Deelnemers die donanemab kregen gingen ongeveer 30% minder achteruit in denkvermogen ten opzichte van de placebogroep, en 40% minder achteruit in algemeen dagelijks functioneren.

Het is opnieuw een positieve ontwikkeling in het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Eerder dit jaar werd een ander alzheimermedicijn lecanemab, al toegelaten tot de Amerikaanse markt door  de FDA.

Er zijn nog veel vragen te beantwoorden, zoals over de werkzaamheid en over de risico’s. En over hoe dit soort medicijnen een plek kunnen krijgen in de alzheimerzorg van morgen. In de toekomst verwachten we betere medicijnen, en ook medicijnen met een ander werkingsmechanisme. Bovendien blijft leefstijl belangrijk. Met als belangrijkste vraag wat werkt bij wie. En zo komt een toekomst met behandeling op maat voor alzheimer steeds een stap dichterbij.

Lees meer in het persbericht van Alzheimer Europe (3 mei 2023).

Top
Volg ons via