Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam

Wie ziet u?

Bij de screeningsdag zijn verschillende behandelaars betrokken: de arts-assistent, de verpleegkundig consulent, de neuropsycholoog en de neuroloog.

Als u op de verschillende behandelaars klikt, kunt u er meer over lezen.

Een arts-assistent is een dokter die zich verder specialiseert. In dit geval dus in de neurologie. De arts-assistent zal uitgebreid met u over uw klachten spreken en u lichamelijk en neurologisch onderzoeken. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer anderhalf uur.

De verpleegkundig consulent is een gespecialiseerd verpleegkundige. Hij of zij praat met u en/of uw mantelzorger over de situatie thuis. Bijvoorbeeld of er al mensen betrokken zijn bij uw zorg. Ook komt ter sprake tegen welke problemen u nu aanloopt. Dit gesprek duurt tussen een half uur en een uur.

De neuropsycholoog zal tests met u doen op het gebied van uw zogenaamde ‘cognitieve functioneren’. Cognitie wil zeggen: het vermogen om iets te leren, te begrijpen, te onthouden en de wijze waarop u dat uitdrukt. Het onderzoek bestaat uit een gesprek en een aantal tests met opdrachten om bepaalde functies van uw hersenen te onderzoeken. Dit onderzoek duurt tussen een uur en 1,5 uur. Soms wordt besloten om het neurospychologisch onderzoek uit te breiden en worden ’s middags aanvullende testen gedaan.

In de middag heeft u een gesprek met de neuroloog in bijzijn van de art-assistenten. De neuroloog is een dokter die gespecialiseerd is in aandoeningen van het ‘zenuwstelsel’. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Dit zenuwstelsel is betrokken bij veel functies in het lichaam. De neuroloog herhaalt soms nog een aantal testen van het lichamelijk onderzoek.

Top
Volg ons via