Doneer nu

ABOARD Webinar #4 | Patiënt-geregisseerde zorg: waartoe en hoe?

ABOARD Webinar #4 | Patiënt-geregisseerde zorg: waartoe en hoe? Datum: 02/12/2022

Webinarreeks ‘Alzheimer Uitgelegd’

Alzheimer raakt ons allemaal. We weten nog veel te weinig over deze nare ziekte, maar wetenschappelijk onderzoek brengt ons steeds verder. ABOARD, voluit A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease, is een grootschalig onderzoeksproject dat werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van alzheimer. ABOARD wordt uitgevoerd door een landelijk, publiek-privaat consortium. Deze maand start er vanuit het ABOARD-project een reeks webinars getiteld ‘Alzheimer Uitgelegd’. Elke drie maanden verzorgt één van de onderzoeksgroepen uit het consortium een webinar, met steeds een ander onderwerp in de schijnwerpers. De webinars zijn gratis en toegankelijk voor iedereen met interesse in alzheimer.

DATUM: 2 december 2022

TIJD: 14.00 – 15.00 uur

WAAR: online via Zoom

THEMA: “Patiënt-geregisseerde zorg: waartoe en hoe?”

SPREKERS:

Prof. Ellen Smets is hoogleraar Medische Communicatie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.
Ellen Smets doet onderzoek naar de communicatie tussen patiënten en zorgverleners, vooral binnen de medisch specialistische zorg. Ontwikkelingen in de gezondheidszorg zoals kostenbeheersing, aandacht voor fouten, toegenomen patiënten-autonomie en toegankelijkheid van – onzekere- medische informatie hebben de maatschappelijke belangstelling voor arts-patiënt communicatie doen toenemen. Haar onderzoeksgroep bestudeert de processen die informatie uitwisseling tussen zorgverleners en hun patiënten en gezamenlijke besluitvorming bevorderen dan wel belemmeren. Daarbij wordt onderzocht hoe de uitwisseling van informatie voortkomt uit dan wel bijdraagt aan patiënt participatie, vertrouwen in de arts, besluitvorming en kwaliteit van leven. In het bijzonder gaat haar aandacht uit naar informatieverstrekking binnen de context van de oncologie, ziekte van Alzheimer, en genetica. Een belangrijke stimulans voor en opbrengst van haar onderzoek is dat verkregen kennis wordt gebruikt in onderwijs en training aan respectievelijk geneeskunde studenten en medisch professionals. Smets is Principal Investigator van de onderzoekslijn Medische Communicatie, voorzitter van de Association for Researchers in Psychology and Health (ARPH) en programmaleider van het Quality of Care programma van het Amsterdam Public Health instituut.

Dr. Leonie Visser is senior onderzoeker, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het Amsterdam UMC en aan het centrum voor Alzheimer onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm. Daarnaast begeleidt zij onderzoek dat wordt uitgevoerd door Alzheimercentrum Amsterdam, binnen Amsterdam UMC. Leonie doet onderzoek naar medische communicatie in de context van de ziekte van Alzheimer en dementie. Zij richt zich met name op de vroege fase, dus op mensen met milde klachten en/of mensen zonder klachten die zich zorgen maken over hun hersengezondheid of meer risico lopen op het ontwikkelen van dementie. Haar onderzoek betreft de communicatie tussen zorgverleners en patienten en hun naasten, maar ook medische communicatie via folders, websites en (E-)tools. Hierbij vindt zij patientparticipatie en het patientperspectief erg belangrijk. Het vertalen van onderzoeksresultaten naar communicatietrainingen en -hulpmiddelen (E-tools), zoals animatievideo’s of apps, is een belangrijke drijfveer van Leonie’s onderzoek. In de ontwikkeling van deze tools en trainingen is co-creatie een speerpunt, waarbij eindgebruikers actief betrokken worden. Leonie begeleidt zes PhD-studenten op deze thema’s, en is daarnaast fellow binnen het Amsterdam Public Health onderzoeksinstituut en co-chair van de onderzoekscommissie van EACH, de internationale organisatie voor communicatie in de gezondheidszorg.

Wilt u hieraan meedoen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier hieronder. Wij sturen u een dag vóór aanvang een mail met daarin de ZOOM link en code.

Mocht u vragen hebben over het gebruik van ZOOM dan kunt uw bellen naar 020 4440612 of mailen naar evenementen-alzheimercentrum@amsterdamumc.nl.

 

Op de hoogte blijven van het ABOARD-project? klik hier

Op de hoogte blijven van Alzheimercentrum Amsterdam? klik hier

 

Aanmelden voor het ABOARD Webinar op 2 december 2022

Top
Volg ons via