Doneer nu

ABOARD Webinar #3 | Leefstijlpreventie bij dementie

Marjolein de Vugt Datum: 16/09/2022

Webinarreeks ‘Alzheimer Uitgelegd’

Alzheimer raakt ons allemaal. We weten nog veel te weinig over deze nare ziekte, maar wetenschappelijk onderzoek brengt ons steeds verder. ABOARD, voluit A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease, is een grootschalig onderzoeksproject dat werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van alzheimer. ABOARD wordt uitgevoerd door een landelijk, publiek-privaat consortium. Deze maand start er vanuit het ABOARD-project een reeks webinars getiteld ‘Alzheimer Uitgelegd’. Elke drie maanden verzorgt één van de onderzoeksgroepen uit het consortium een webinar, met steeds een ander onderwerp in de schijnwerpers. De webinars zijn gratis en toegankelijk voor iedereen met interesse in alzheimer.

DATUM: 16 september 2022

TIJD: 14.00 – 15.00 uur

WAAR: online via Zoom

THEMA: “Leefstijlpreventie bij dementie.”

SPREKERS:

Sebastiaan Koehler (1978) studeerde neuropsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en epidemiologie aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, en promoveerde in de psychiatrie aan de Universiteit Maastricht. Hij is universitair hoofddocent bij de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie en hoofdonderzoeker bij de School for Mental Health and Neuroscience en het Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Hij leidt de onderzoekslijn Neuroepidemiologie, die gespecialiseerd is in onderzoek naar risico- en beschermende factoren voor cognitieve achteruitgang en dementie en de vertaling daarvan naar de volksgezondheid. Zijn groep ontwikkelde de LIBRA-score voor dementiepreventie, de app ‘MijnBreincoach’ en de volksgezondheidscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’, die in meerdere (inter)nationale onderzoeken en interventies zijn geïmplementeerd. Hij is lid van het managementteam van De Maastricht Studie en co-PI van de Maastricht Ageing Study. Hij is co-leider de FINGER-NL studie, een 2-jarige multidomein leefstijlinterventie om de hersengezondheid bij oudere volwassenen te bevorderen. Binnen ABOARD is hij taakleider van de te ontwikkelende preventiemodule.

Marjolein de Vugt is hoogleraar psychosociale innovaties bij dementie. Ze is mede-hoofd van het Alzheimercentrum Limburg, klinisch onderzoeker en gezondheidszorgpsychologe in de geheugenpoli van het Maastricht Universitair Medisch Centrum + (MUMC +). Haar onderzoek is gericht op de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten. Haar inspanningen zijn erop gericht om niet alleen innovaties te ontwikkelen, maar ook om deze breed beschikbaar te maken. In ABOARD leidt zij het onderzoek naar leefstijlpreventie bij dementie.

Irene Heger werkt als postdoctoraal onderzoeker bij het Alzheimercentrum Limburg, op de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie van de Universiteit van Maastricht. Zij heeft in 2022 haar proefschrift verdedigd waarin zij zich richtte op het voorkómen van dementie bij mensen uit de algemene bevolking zonder klachten in het denkvermogen. Tijdens dit promotietraject heeft zij onderzoek gedaan naar de relatie tussen leefstijl en het ontstaan van dementie. Ook heeft zij zich gericht op de vertaalslag van de wetenschappelijke resultaten naar het informeren van de samenleving, door middel van een bewustwordingscampagne en mobiele applicatie (MijnBreincoach). Binnen ABOARD is zij betrokken bij het onderdeel leefstijlpreventie en richt zij zich met name op het ontwikkelen van een preventiemodule

 

Wilt u hieraan meedoen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier hieronder. Wij sturen u een dag vóór aanvang een mail met daarin de ZOOM link en code.

Mocht u vragen hebben over het gebruik van ZOOM dan kunt uw bellen naar 020 4440612 of mailen naar evenementen-alzheimercentrum@amsterdamumc.nl.

 

Op de hoogte blijven van het ABOARD-project? klik hier

Op de hoogte blijven van Alzheimercentrum Amsterdam? klik hier

 

Aanmelden voor het ABOARD Webinar op 16 september 2022

Top
Volg ons via