Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam

Onderwijsmodule voor hersenonderzoek

Alzheimercentrum Amsterdam organiseert met regelmaat nascholingen en symposia op het gebied van dementie voor patiënten, naasten, mantelzorgers en professionals uit binnen- en buitenland. Ook verzorgen onze medewerkers colleges binnen het curriculum geneeskunde, de masteropleiding neurosciences, de kaderopleiding psychogeriatrie en landelijk onderwijs van de opleiding ouderenpsychiatrie.

Een mooi voorbeeld is een onderwijsmodule die door Betty Tijms wordt gegeven aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor geneeskundestudenten. Betty is universitair docent, psycholoog en neuro-informaticus en zij doet onderzoek naar veranderingen in de hersenen door de ziekte van Alzheimer. Zij heeft een multidisciplinaire aanpak ontwikkeld om hersennetwerken in kaart te brengen.

Minor over het brein

Het menselijk brein is een complex netwerk van hersencellen. Kleine veranderingen in het brein kunnen hierdoor een onverwacht grote invloed op gedrag en het denkvermogen hebben. Deze minor (verplicht half jaar onderwijs naar keuze), die bestaat uit drie onderwijsmodules, is ontwikkeld voor geneeskunde studenten in hun derde studiejaar. De studenten leren in deze minor hoe het brein zich ontwikkelt gedurende het leven, en welke neurologische aandoeningen kunnen ontstaan.

Betty Tijms“Met de onderwijsmodule hopen we de nieuwe generatie van neurologen
aan te steken met ons enthousiasme voor hersenonderzoek”
Betty Tijms, universitair docent, psycholoog en neuro-informaticus

Belang wetenschappelijk onderzoek

In het laatste vak Neurodegeneratie komt het belang van medisch wetenschappelijk onderzoek voor dementie aan bod, omdat er op dit
moment nog geen medicijnen tegen dementie zijn. Zij krijgen een overzicht van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen van het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en dementie met Lewy bodies. Ook leren zij technieken die nodig zijn voor dit type onderzoek, zoals het bekijken en interpreteren van MRI-scans van de hersenen, het belang van biomarkers en het bestuderen van hersenweefsel onder de microscoop.

Enthousiasmeren voor onderzoek

Met deze minor hopen we de nieuwe generatie van neurologen aan te steken met ons enthousiasme voor hersenonderzoek, want alleen door wetenschappelijk onderzoek kunnen we doorbraken in de zoektocht naar behandelingen tegen dementie vinden.

Top
Volg ons via