Doneer nu

NWO Veni-beurs voor onderzoekers

Datum: 7 augustus 2023 NWO Veni-beurs voor onderzoekers
Delen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 188 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegewezen. Deze onderzoekers kunnen daarmee in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Alzheimercentrum Amsterdam is dit jaar succesvol met twee Veni-beurzen.

Lisa Vermunt: falende stervormige hersencellen opsporen bij alzheimer (ASTROIDS-AD)

De ziekte van Alzheimer treft wereldwijd miljoenen mensen. Onderzoekers willen deze vorm van dementie voorkomen of uitstellen. Het onvoorspelbare voorstadium tussen de eerste alzheimerkenmerken in de hersenen en het begin van alzheimer-dementie bemoeilijkt echter dat onderzoek. Om dit voorstadium voorspelbaar te maken richt onderzoeker Lisa Vermunt zich met nieuwe laboratoriumtesten op de falende stervormige hersencellen (ASTROIDS-AD). Deze cellen zijn essentieel voor de energiebalans en voedselvoorziening in de hersenen, en dat gaat mis bij alzheimer. Het beter opsporen van het ziekteverloop in het voorstadium van alzheimer is de basis voor betere patiëntinformatie en snellere beschikbaarheid van nieuwe behandelingen.

Femke Feringa: celveroudering bij de ziekte van Alzheimer

We weten nog steeds niet hoe de ziekte van Alzheimer ontstaat en daarom zijn er geen behandelingen die genezen. Een verhoogde ophoping van verouderde (senescent) cellen kan mogelijk bijdragen aan het ontstaan van alzheimer. In dit onderzoek genereert onderzoeker Femke Feringa supportcellen van het brein (astrocyten) uit stamcellen die in het laboratorium worden gemaakt (humane geïnduceerde stamcellen). Hiermee onderzoekt zij hoe de alzheimer risico mutatie APOE4 bijdraagt aan veroudering van deze cellen. De mechanistische inzichten die hiermee worden verkregen dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe alzheimertherapie gericht op deze verouderde cellen.

NWO Talentprogramma

Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma. NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.

Top
Volg ons via