Doneer nu

Muzikaal Dialoog

Datum: 25 september 2021 Nieuwe podcast HersenHelden 6
Delen

Activiteit 6 van de Alzheimer 10-Daagse 2021

In deze 10-Daagse organiseren we in tien dagen diverse activiteiten. Dit doen we ieder jaar rondom Wereld Alzheimer Dag om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. > gehele programma van de Alzheimer 10-Daagse

 

Muzikaal Dialoog

Tijdens deze bijzondere ochtend op zaterdag 25 september in het Science Café laten Jochum van ’t Hooft, gitarist en onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam en Peter Steinmann, voormalig hoornist bij Het Concertgebouworkest en initiatiefnemer van Meer dan Muziek, u ervaren hoe muziek ons dichterbij onszelf brengt. Ook laten zij zien wat muziek voor invloed heeft op mensen met dementie.

Onderzoek naar muziek en dementie

Onderzoek in de etalage 2

Jochum van ‘t Hooft

Het luisteren naar of maken van muziek heeft mogelijk een positief effect op het ontstaan of verloop van dementie. Onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam proberen te achterhalen welke neurobiologische factoren hierbij een rol spelen. Senior onderzoeker dr. Betty Tijms is samen met neuroloog en hoogleraar Yolande Pijnenburg de projectcoördinator. Promovendus en arts Jochum van ´t Hooft is de onderzoeker op dit onderzoek.

Veel mensen voelen sterke emoties bij muziek. Dit is zelfs het geval bij mensen met een vergevorderde dementie. Het is onbekend hoe ondanks de uitgebreide hersenschade, muziek tòch de hersenen van mensen met dementie kan activeren. Wij willen gaan onderzoeken middels hersenscans welke hersengebieden activeren als iemand met dementie luistert naar zijn of haar favoriete muziek. Ook willen we weten hoe verschillende vormen van hersenschade deze activatie beïnvloedt, en of bepaalde activatie patronen samenhangen met specifieke klachten.
> lees meer over dit onderzoek

Initiatief Meer dan Muziek

Muzikaal Dialoog

Mevrouw Anderson & Peter Steinmann

Peter Steinmann, musicus en hoornist is de initiatiefnemer van Meer dan Muziek en heeft als doel bij te dragen aan het welbevinden van ouderen door samen te zingen en te musiceren. Peter is een paar jaar geleden met zijn, toen 86 jarige moeder, liedjes gaan zingen. Oude liedjes uit haar jeugd, bekende liedjes, maar ook haar bekende klassieke melodieën. Muziek is niet alleen zijn, maar was ook haar leven. Tot zijn vreugde sloeg dit heel goed bij haar aan. Ze hadden een “muzikale dialoog”, waarna ze, fysiek en mentaal, opmerkelijk beter haar dag leek door te komen.

Na het overlijden van Peter zijn moeder heeft hij deze positieve muzikale ervaringen gedeeld met meerdere mensen in zijn netwerk. Op uitnodiging begon hij te musiceren met ouderen in een verpleeghuis in Amsterdam. Een zeer positieve ervaring voor alle betrokkenen, inclusief voor hem zelf, die vervolg kreeg.
> lees meer over Meer dan Muziek

 


De strijd tegen dementie is actueler dan ooit. Met de goedkeuring in Amerika van het eerste alzheimermedicijn wordt een mooie en hoopvolle stap gezet naar een wereld zonder alzheimer. Dit toont het belang van wetenschappelijk onderzoek aan om tot oplossingen te komen. Wij gaan onverminderd door met de zoektocht en u kunt ons helpen.

Bekijk op de pagina Steun onze strijd tegen dementie wat de mogelijkheden zijn. Alle (extra) steun is zeer welkom.

Top
Volg ons via