Doneer nu

Minister Helder deelt haar droom in de podcast HersenHelden

Datum: 21 september 2022 Minister Helder deelt haar droom in de podcast HersenHelden Alzheimer 10-daagse 2022
Delen

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop wereldwijd (extra) aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. Ter ere van deze dag is Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, te gast in de podcast HersenHelden van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. Presentator, onderzoeker en proefpersoon Jetske van der Schaar gaat met haar in gesprek over haar droom: betere zorg en medicatie voor mensen met dementie.

Haast maken

De minister heeft haast om de kwaliteit van leven in het verpleeghuis te verbeteren, door de deuren te openen en bewoners te stimuleren om actief te blijven. Ze heeft haast om mensen met dementie zo goed en zo lang mogelijk thuis te laten wonen en aan de samenleving mee te doen. Maar ze heeft ook haast om de ziekte te genezen of zelfs voorkomen – want dat is wat ze het liefste wil.

Voorbereiden op toekomst

Ook spraken ze over hoe we ons kunnen voorbereiden op de komst van een behandeling en wat kunnen we zelf doen om ons risico te verkleinen? Aan de hand van haar eigen ervaring, professioneel en persoonlijk, vertelt ze over haar visie en de Nationale Dementiestrategie, over keuzevrijheid, regie over je leven en hoop om gezond oud te mogen worden.

“Als je diep in mijn hart kijkt zou ik willen dat er vandaag nog een medicijn is voor dementie!” Minister Conny Helder

Podcast HersenHelden

Deze maandelijkse podcast is interessant voor iedereen die meer wil weten over dementie of vragen heeft zoals: “Wat is het verschil tussen dementie en alzheimer?”, ‘” Kan ik het ook krijgen?” en “Wat kan ik doen om dementie te voorkomen?”. Jetske van der Schaar gaat in gesprek met bijzondere gasten, van professor tot patiënt en van mantelzorger tot proefpersoon. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor betere zorg en baanbrekend onderzoek. Ze praten over alles wat erbij komt kijken om de problemen te ontrafelen en op te lossen. Wat hebben ze bereikt, waar staan we nu en hoe ziet de toekomst eruit?

Hoe is HersenHelden te beluister?

De podcast HersenHelden is te beluisteren via Spotify en Apple Podcast.

Spotify

Podcast HersenHelden 2 Download en open Spotify op je computer, tablet of telefoon. Zoek op ‘HersenHelden’ en kies de aflevering die je wilt beluisteren. Druk op ‘Volgen’ om HersenHelden in je bibliotheek op te slaan.
> link naar de podcast in Spotify

Apple Podcasts (iOS)

Podcast HersenHelden 3 Open deze app, die standaard op elke iPhone en iPad staat, en zoek op ‘HersenHelden’. Selecteer het programma en kies de aflevering die je wilt beluisteren. Abonneer je met één druk op de knop, dan krijg je een seintje als er een nieuwe aflevering online staat.
> link naar de podcast in Apple Podcasts

Alzheimer 10-Daagse

Voor de vierde keer organiseert Alzheimercentrum Amsterdam de Alzheimer 10-Daagse. In 10 dagen organiseren ze 10 verschillende activiteiten. Zo zijn er bijeenkomsten over de actuele stand van zaken van de zorg en het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van dementie, is er aandacht voor het onderzoek in de etalage 2022, internationale samenwerkingen en de start van het ABOARD Cohort. > bekijk het hele programma van de Alzheimer 10-Daagse 2022

Top
Volg ons via