Doneer nu

“Ik zie wat deze ziekte met mijn broer doet”

Datum: 19 maart 2024 “Ik zie wat deze ziekte met mijn broer doet” 2
Delen

Het onderzoek SCIENCe van Alzheimercentrum Amsterdam viert dit jaar feest: het bestaat tien jaar. Wij blikken terug met een aantal deelnemers die hopen dat ze door hun deelname aan SCIENCe kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek. Deze keer: Nic (58).

“Mijn broer, die twee jaar ouder is dan ik, heeft alzheimer. En ik zie wat deze ziekte met hem doet”, vertelt Nic, die sinds 2021 meedoet aan het onderzoek SCIENCe van Alzheimercentrum Amsterdam. “Het heeft niet alleen steeds meer impact op hem, maar ook op zijn vrouw en kinderen. Je hebt alzheimer in mijn ogen niet alleen, je deelt het ongewild met je naasten. Alle kennis die opgedaan wordt door onderzoek kan helpen om triggers en aanleidingen voor de ziekte van Alzheimer beter in kaart te brengen.”

“Ik zie wat deze ziekte met mijn broer doet”

Veranderingen opsporen

Toen Nic overeenkomsten in zijn gedrag zag ontstaan met het gedrag van zijn broer, heeft hij zich op alzheimer laten testen bij Alzheimercentrum Amsterdam. Daar kreeg hij ook de vraag om mee te doen met het SCIENCe-onderzoek, waarmee de onderzoekers de allereerste veranderingen in de hersenen probeert op te sporen, door bijvoorbeeld naar veranderingen te kijken op hersenfoto’s, in hersenvocht of bloed. Ook wordt er gekeken naar aangeboren eigenschappen, leefstijlkenmerken en natuurlijk het geheugen.

Hoop op toekomstige herinneringen

“Als het zo dichtbij komt in je familie, word je zelf ook wat onzeker”, vertelt Nic tot besluit. “Gelukkig was er niets aan de hand met mij, maar garanties voor de toekomst heb ik niet. Ik vind het fijn om mee te doen aan het SCIENCe-onderzoek, omdat ik hoop dat er medicatie gevonden wordt om alzheimer te stoppen. Anders zal deze ziekte bij heel veel mensen voor veel leed blijven zorgen. Door wetenschappelijk onderzoek te doen geven we mensen met de ziekte van Alzheimer en hun naasten hoop op toekomstige herinneringen.”

Top
Volg ons via