Doneer nu

Dubbelinterview met Freek Gillissen en Vivianne Teeuwen

Dubbelinterview met Freek Gillissen en Vivianne Teeuwen 2
Delen

FREEK EN VIVIANNE STAAN ALS VERPLEEGKUNDIG CONSULENTEN BIJ ALZHEIMERCENTRUM AMSTERDAM DAGELIJKS KLAAR VOOR ONZE PATIËNTEN EN HUN NAASTEN.

Wat is jullie drijfveer om te werken bij Alzheimercentrum Amsterdam?

Freek: Goede zorg leveren met compassie. Ik ben als eerste medewerker in 1998 begonnen met vrijwel niets en kijk wat er nu staat! Vivianne: Ik werk sinds oktober 2017 bij het centrum. Mijn passie heeft altijd al gelegen bij het begeleiden, ondersteunen en voorlichten van mensen met dementie en hun naasten. Ik merkte dat ik meer wilde om zo nog meer mensen te kunnen helpen. Ik merk dat wij als verpleegkundig consulenten kunnen meehelpen om de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie te bewaken door middel van het geven van scholingen en presentaties.

Wat is je leukste ervaring?

Freek: Zo dat zijn er echt heel veel! Veel vreugdevolle contacten als je iemand weer op weg kon helpen. We krijgen ook veel waardering voor het werk dat we hier als verpleegkundig consulenten doen, landelijk inmiddels, ook voor de kennis en vaardigheden die we hebben.

Welke patiënt heeft bij jullie de meeste indruk heeft gemaakt?

Freek: Een gezin met twee puberende dochters die zich niet meer konden herinneren wie hun vader vroeger was. Door zijn ziekte liep de studie van de kinderen gevaar. Hij zwierf ’s nachts bloot door huis en kroop dan bij zijn dochters in bed. Uiteindelijk werden de problemen zo groot dat hun vader tegen zijn wil in werd opgenomen.
Vivianne: Er zijn veel situaties die indruk op mij hebben gemaakt. Maar ook hoe mensen met hun ziekte omgaan, vol humor, liefde en kracht. Patiënten die geen sociaal netwerk hebben met een thuissituatie die schrijnend is. Maar dan krijg je een paar maanden later een e-mail dat de zorg goed is geregeld en dat de patiënt daardoor is opgeleefd.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Vivianne: Geen één dag is hetzelfde als je met mensen werkt. Vaak weet ik van tevoren niet hoeveel gesprekken ik ga hebben op een dag. Patiënten kunnen op de dag zelf aangeven bij de balie of hun neuroloog dat ze iemand van de zorg willen spreken. Omdat zij bijvoorbeeld vragen hebben over de zorg thuis of het ziektebeeld. Of omdat zij gewoon hun verhaal kwijt willen.

Wat is jullie droom/ wens voor 2019?

Freek & Vivianne: We willen graag iets gaan doen voor kinderen van mensen met dementie. Er wordt vaak gekeken naar de patiënt met dementie en de partner. Maar wanneer het aankomt op de kinderen weten eigenlijk maar weinig mensen wat zij moeten doen, waar zij op moeten letten en welke begeleiding deze kinderen nodig hebben. Het mooist zou zijn als er een zomerkamp komt voor jonge kinderen waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Enerzijds om te ontspannen en anderzijds om samen te praten over wat het betekent een ouder met dementie te hebben.

Dubbelinterview met Freek Gillissen en Vivianne Teeuwen 1

 

Top
Volg ons via