Doneer nu

Naasten van mensen met dementie gezocht voor focusgroep

Datum: 7 augustus 2019 Amsterdam Instrumental Activity of Daily Living Questionnaire (A-IADL-Q) 2
Delen

Amsterdam IADL vragenlijst

Mensen met beginnende dementie ervaren vaak meer moeite met het uitvoeren van alledaagse handelingen. Bijvoorbeeld het regelen van de financiën, boodschappen doen, of de computer gebruiken. Om het dagelijks functioneren goed in kaart te brengen, is in het Alzheimercentrum Amsterdam een vragenlijst ontwikkeld die speciaal gericht is op de zogenaamde ‘instrumentele activiteiten van het dagelijks leven’ (IADL): de Amsterdam IADL vragenlijst.

De Amsterdam IADL vragenlijst wordt ingevuld door een naaste van de persoon met dementie. Dit kan bijvoorbeeld de partner, een kind, een vriend(in) of iemand anders zijn die de persoon goed kent. Vaak kan de naaste het beste beoordelen wat nog goed gaat en waar iemand meer moeite mee heeft.

Nieuw onderzoek

De vragenlijst wordt momenteel verder ontwikkeld. We zijn hiervoor een nieuw onderzoek gestart om meer inzicht te krijgen in hoe de naaste het dagelijks functioneren van de persoon met dementie beoordeelt. Wanneer is er sprake van milde problemen in het dagelijks leven en wanneer zijn de problemen matig of zelfs ernstig te noemen? Om dit te onderzoeken, organiseren we een focusgroep met een klein aantal naasten van mensen met dementie. Tijdens de focusgroep proberen we aan de hand van casussen antwoord te krijgen op deze vragen.

Op dit moment zijn wij op zoek naar naasten van mensen met dementie die aan een éénmalige focusgroep willen deelnemen. U bent een naaste indien u de persoon met dementie goed kent. Hij / zij is bijvoorbeeld uw partner, een van uw ouders, of vriend / vriendin.

Er zijn twee gelegenheden om deel te nemen:
– Woensdag 28 augustus, in de middag
– Woensdag 11 september, in de middag
De focusgroep duurt ongeveer 2 uur. Er is geen voorbereiding vereist en reiskosten worden vergoed.

Als u interesse heeft, kunt u voor meer informatie contact opnemen met Mark Dubbelman door een e-mail te sturen naar m.dubbelman@amsterdamumc.nl of te bellen naar 020-4448527.

Top
Volg ons via