Doneer nu
Handleiding

Wetenschap zichtbaar maken voor iedereen

maart 2023
Delen
Wetenschap zichtbaar maken voor iedereen

Onderzoeker Janna Dijkstra laat zien hoe je DNA uit een aardbei zichtbaar maakt.

Hoe vertaal je wetenschap naar de maatschappij? Dingen die je leert als onderzoeker zijn zo boeiend; hoe kun je anderen hierin meenemen? Als het goed is, kan een goede wetenschapper moeilijke zaken op een makkelijke manier uitleggen. Maar hoe leg je iets uit over microscopisch kleine deeltjes aan kinderen? En hoe enthousiasmeer je kinderen voor ‘de code van het leven’? Hier waagde onderzoeker Janna Dijkstra van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC zich aan in samenwerking met Micropia, met de workshop ‘DNAardbei’.

 

“Is dit DNA?! Wow.” Lisa, 10 jaar

 

De workshop ‘DNAardbei’ vond plaats in de kerstvakantie bij Micropia, Artis. In een aantal stappen hebben we DNA uit aardbeien zichtbaar gemaakt. Heeft u ook altijd al eens DNA in handen willen hebben? Hieronder geven wij u het recept voor het DNA uit aardbeien.

Recept voor DNA uit aardbeien

Het begint met aardbeien pletten in een hersluitbaar zakje en een extractievloeistof toe te voegen met water, afwasmiddel en zout. Hierna gooi je het mengsel in een trechter met koffiefilter. De gefilterde vloeistof schenk je vervolgens in een reageerbuis, je voegt koud ethanol toe, en hierna kun je met een satéprikker het DNA er als het ware uit vissen!

Poster Micropia DNAarbei workshop

Zo maak je DNA uit een aardbei zichtbaar. ©ARTIS-Micropia

Wetenschap voor jong en oud

Van jong tot oud, DNA blijft iets fascinerends. Wetenschap is niet alleen iets voor volwassenen, het is voor iedereen die nieuwsgierig is en vragen stelt. Waarom zijn de dingen zoals ze zijn? De Van Dale definieert wetenschap als ‘het geheel van kennis en de manieren om die te verwerven’. Deze workshop was erg leuk om te doen, en voor de kinderen waren de witte labjas en beschermende bril ook een groot deel van de pret!

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via