Doneer nu
Handleiding

‘Vascular Cognitive Impairment’ een publicatie in Nature Reviews Disease Primers

februari 2018
Delen

“Vascular Cognitive Impairment” een publicatie in Nature Reviews Disease Primers 3

Een visuele samenvatting vindt u door op deze afbeelding te klikken

‘Vascular cognitive impairment’
De ziekte van Alzheimer is de grootste boosdoener die dementie veroorzaakt. Echter, dementie kan ook veroorzaakt worden door vasculaire problemen. De Engelse term ‘vascular cognitive impairment’ (VCI) wordt gebruikt voor elke vorm van cognitieve stoornis, van een klacht tot dementie, veroorzaakt door vasculaire schade in de hersenen. Mensen met VCI hebben vaak geheugenklachten, maar ook moeite met organiseren en plannen en mentale traagheid. Daarnaast komen angst en depressie vaak voor.

Omdat vasculaire schade bij cognitieve stoornissen zoveel voorkomt hebben Philip Scheltens en ik samen met een aantal onderzoekers die al jaren werken aan VCI een overzichtsartikel geschreven. Dit artikel vat de belangrijkste bevindingen over VCI tot nu toe samen en geeft daarmee handvatten voor de diagnostiek en behandeling. Het artikel gaat in op relevante risicofactoren, hoe de diagnose het beste wordt gesteld, welke mechanismen er mogelijk aan de ziekte ten grondslag liggen en hoe de ziekte het beste behandeld kan worden. Een korte Nederlandse samenvatting vindt u hieronder.

Van risicofactor tot diagnose en behandeling
Er zijn een aantal risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van VCI. Voorbeelden van risicofactoren zijn roken, overgewicht en een hoge bloeddruk. Opvallend is dat een deel van de risicofactoren voor VCI ook een hoger risico geven op de ziekte van Alzheimer. Een VCI diagnose kan alleen gesteld worden met behulp van een MRI-scanner. Op deze scans moet de vasculaire schade in de hersenen zichtbaar zijn om de diagnose te kunnen stellen. Helaas is er nog geen medicatie beschikbaar voor VCI. De huidige behandeling bestaat uit het behandelen van de vasculaire risicofactoren, bijvoorbeeld door de behandeling van de bloeddruk met medicijnen of het aannemen van een gezondere leefstijl.

Een link naar de officiële Engelstalige samenvatting van het artikel vindt u hier.

“Vascular Cognitive Impairment” gepubliceerd in Nature Reviews Disease Primers

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via