Doneer nu
Handleiding

Testen van online leefstijl programma ‘HalloHersenen’ gaat van start

december 2017
Delen

Leefstijl en hersenen
Onderzoeken laten zien dat leefstijl een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van een dementie en de ziekte van Alzheimer. Wat betekent dit? Hiermee bedoelen we niet dat je de ziekte helemaal kunt voorkomen. Maar op groepsniveau zien we: mensen die bijvoorbeeld fysiek en sociaal actief blijven en gezond eten, kunnen beter weerstand bieden tegen veranderingen in de hersenen dan mensen die dit niet doen. In het Alzheimercentrum ontvangen we veel vragen over wat je zelf kan doen om de hersenen zo gezond mogelijk te houden. Een groep die in het bijzonder behoefte heeft aan deze informatie, zijn mensen die geheugenklachten ervaren. Daarom hebben wij een online leefstijl programma ‘HalloHersenen’ ontwikkeld. Dit programma is beschikbaar in een app en op een website. Op deze manier kunnen mensen thuis zelf aan de slag. Het programma geeft informatie en advies over hersenen en leefstijl. Door middel van een dagelijkse tip kan je werken aan een gezonde leefstijl.

Ontwikkeling van een online leefstijl programma
Bij het ontwikkelen van een online programma is het belangrijk dat het programma aansluit bij de wensen en de behoeften van de gebruiker. Als eerste stap in het project hebben wij onderzocht hoe een online leefstijl programma er volgens de gebruikers uit zou moeten zien en wat het zou moeten kunnen. Dit hebben wij gedaan door middel van vragenlijsten en interviews. Hiermee hebben we inzichten gekregen over wat gebruikers bruikbaar, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk vinden. Vervolgens is er een eerste versie van het programma gemaakt. Deze hebben wij in 3 workshops doorgenomen met gebruikers. Waar lopen zij tegenaan? Welke instructie moet worden toegevoegd? En wat vindt men van de vormgeving? Ook kozen de gebruikers de titel ‘HalloHersenen’ voor het programma. Op basis van de workshops is een volgende versie van het programma ontworpen. En deze versie is nu live en klaar om getest te worden!

Testen van HalloHersenen
We hebben een kleine groep gebruikers gevraagd om het programma in de maand december te testen. Op deze manier kunnen wij onderzoeken waar zij tegenaan lopen en of alles ‘aan de achterkant’ goed in elkaar zit. Daarnaast vullen de testers vragenlijsten in over bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, en zullen zij feedback geven over de vormgeving van het programma. We zijn erg benieuwd hoe de testfase zal verlopen en wat de gebruikers van het programma vinden.

Na deze testfase zullen de puntjes op de i worden gezet en kan het programma door een grotere groep testers gebruikt worden. We zien dat het betrekken van gebruikers veel nieuwe inzichten heeft en dit is zeer waardevol voor het project. We kijken uit naar wat deze testfase gaat brengen en houden u op de hoogte via blogs op onze projectsite.

Dit project maakt deel uit van het Euro-SCD project, gesubsidieerd EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research en ZonMW.

DEEL
3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via