Doneer nu
Handleiding

De rol van alzheimer biomarkers

mei 2019
Delen

 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mensen met milde cognitieve stoornissen hebben een verhoogde kans om dementie te ontwikkelen. Het opvallende is dat er bij een kwart van deze mensen soms een verbetering van de klachten optreedt. Hoewel verbetering een positieve verandering is, liet eerder onderzoek zien dat deze ‘verbeteraars’ toch nog steeds een verhoogd risico hebben om dementie te ontwikkelen. Die bevinding geeft onzekerheid bij artsen en patiënten. Mensen met een verhoogd risico zou je immers willen uitnodigen voor herhaalbezoeken, terwijl anderen zonder verhoogd risico juist niet terug hoeven te komen. Maar hoe maak je dat onderscheid?

Onderzoek en resultaten

Om daar achter te komen, bestudeerden wij gegevens van deze ‘verbeteraars’. In ons onderzoek vergeleken we twee groepen mensen die een verbetering van geheugenklachten lieten zien. De eerste groep waren ‘stabiele’ verbeteraars en de tweede groep bestond uit mensen bij wie de verbetering tijdelijk was. We onderzochten de uitslagen van geheugen- en aandachtstesten, de hersenscans en we keken naar aanwijzingen voor de ziekte van Alzheimer in het hersenvocht, namelijk klontering van de eiwitten amyloïd-bèta en tau.

We kwamen tot de conclusie dat alzheimer biomarkers na initiële verbetering van geheugenproblemen kunnen bijdragen aan de voorspelling wie langdurig gezond blijft en bij wie de verbetering van klachten tijdelijk is. De groep die verbeterde en stabiel bleef was relatief jonger en de hersenfoto en de alzheimer biomarkers waren vaker normaal. We denken dat de verbeteraars mogelijk slecht hadden gescoord op de geheugentesten doordat ze wellicht nerveus waren voor de testen, en een enkeling door depressieve klachten. In de groep die slechts tijdelijk verbeterde zaten meer oudere en hoogopgeleide mensen, die op de testen net te laag hadden gescoord. Deze groep mensen, bij wie de verbetering tijdelijk was, hadden juist wel aanwijzingen voor hersenschade op de scan en voor de ziekte van Alzheimer in het hersenvocht. We weten nog niet goed waarom de mensen tijdelijk verbeterden. Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat alzheimer bij iedereen anders verloopt.

Belang van het onderzoek

De resultaten van het onderzoek geven handvatten aan artsen om hun patiënten een nauwkeurigere prognose te geven. Daarmee kunnen ze de patiënten beter informeren en hun begeleiding aanpassen aan de patiënt.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via