Doneer nu
Handleiding

Even voorstellen: nieuw NEwTON teamlid

juni 2022
Delen

Even voorstellen: NEwTON teamlid

Over NEwTON

Onder leiding van neuroloog en senior onderzoeker dr. Jort Vijverberg richt de NEwTON studie zich op progressieve hersenschade veroorzaakt door traumatisch hoofd-hersenletsel. Chronische traumatische encefalopathie (CTE) is een hersenaandoening die wordt veroorzaakt door recidiverend hoofdtrauma zoals bij gevechtsporten, American Football, rugby en mogelijk ook voetbal, maar ook bij militairen. Mensen met CTE kunnen klachten hebben van het geheugen, stemming, gedrag of met bewegen. Tot nu toe kan de diagnose CTE alleen gesteld worden na de dood met hersenweefselonderzoek, maar nog niet tijdens leven. Met deze studie willen wij mensen met risico op CTE onderzoeken, zodat we meer te weten komen over de symptomen en het beloop van de aandoening. Ook kijken we of we kenmerken kunnen vinden op hersenscans of in bloed en hersenvocht die de diagnose CTE kunnen bevestigen.

Suzie Kamps

Mijn naam is Suzie Kamps en ik ben neuropsycholoog en promovenda. Sinds mei 2022 ben ik werkzaam bij de NEwTON studie van Alzheimercentrum Amsterdam. Bij de NEwTON doen wij onderzoek naar herhaaldelijk hoofdletsel bij contactsport. Op onze poli brengen wij klachten met betrekking tot het denkvermogen of gedragsverandering in kaart, en kijken wij daarnaast naar biomarkers in het bloed en hersenvloeistof. Omdat het beloop van sport-gerelateerde neurodegeneratie nog weinig onderzocht is, vind ik het erg interessant en belangrijk hieraan bij te kunnen dragen. Binnen de studie voer ik het neuropsychologisch onderzoek uit en zal ik mij gaan focussen op de MRI-data en cognitie. In mijn vrije tijd doe ik zelf aan kickboksen en hardlopen, ik vind het dan ook erg leuk deze passie voor sport te kunnen doorzetten in mijn werk.

Deelname aan de NEwTON studie

Om de resultaten te kunnen vergelijken, zijn we opzoek naar gezonde controle deelnemers die juist geen herhaaldelijk hoofdletsel hebben doorgemaakt om mee te doen aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Ben jij 30 jaar of ouder en geïnteresseerd in deelname aan wetenschappelijk onderzoek?
Lees meer en laat het ons weten via: newton@amsterdamumc.nl.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via