Doneer nu
Handleiding

De BEAT IT studie is officieel van start!

mei 2018

 

De BEAT IT studie is officieel van start! 2
De eerste vergadering van het BEAT IT team in het Nieuwe Instituut te Rotterdam

Afgelopen maand hebben wij, het studieteam van de kersverse BEAT IT studie, de start van de studie officieel afgetrapt met alle professionals die betrokken zijn bij het project. De BEAT IT (BEhavioural symptoms in Alzheimer’s disease: Towards earlier Identification and Treatment) studie is een project dat tot stand is gekomen door gezamenlijke initiatieven van het VUmc Alzheimercentrum en het Erasmus MC Alzheimercentrum en heeft als doel om neuropsychiatrische symptomen bij de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen en uiteindelijk effectief te behandelen. Bij neuropsychiatrische symptomen kunt u denken aan alle symptomen die te maken hebben met het gedrag van mensen met een neurodegeneratieve aandoening, zoals de ziekte van Alzheimer. Zo kunnen mensen als gevolg van de ziekte bijvoorbeeld aggressiever, dwangmatiger, of ongepaster gedrag vertonen dan men voorheen van hen gewend was, maar ook juist meer ingetogen, teruggetrokken of emotioneel vlak gedrag vertonen dan voorheen. Deze symptomen komen veelvuldig voor bij mensen met de ziekte van Alzheimer en zorgen vaak voor moeilijkheden en onbegrip in de directe omgeving. Ondanks de grote impact die deze symptomen hebben op het alledaags leven van de patiënt zijn of haar directe omgeving, is er momenteel relatief weinig bekend over de oorzaak, het voorkomen van en het behandelen van deze symptomen bij de ziekte van Alzheimer. Daarom hebben Rik Ossenkoppele (VUmc Alzheimercentrum) en Janne Papma (Erasmus MC Alzheimercentrum) de handen ineen geslagen en met behulp van een ZonMw subsidie een studie hiernaar opgezet.

Nadat zowel Willem Eikelboom (PhD student Erasmus MC Alzheimercentrum) als ik (PhD student VUmc Alzheimercentrum) aangesteld waren op het project en we gezamenlijk een passende naam  voor de studie hadden bedacht, was het dan toch echt tijd voor een officiële kick-off. In het Nieuwe Instituut te Rotterdam kwam ons team van neurologen, psychiaters, neuropsychologen en onderzoekers bijeen die betrokken zijn bij ons project.  Tijdens de kick-off presenteerden we onze plannen en bediscussieerden we onze verwachtingen en mogelijke valkuilen. Er werd veel waardevolle feedback gegeven en tips voor het voorkomen van mogelijke knelpunten in de toekomst – ieder weer vanuit zijn of haar eigen invalshoek en zowel op praktisch als theoretisch niveau. Deze feedback is voor ons van grote waarde, aangezien we zo gebruik kunnen maken van de rijke bron aan ervaring en expertise in ons projectteam. Een ander belangrijk agendapunt was het kiezen van ons officiële logo, waarmee we de BEAT IT studie onder de aandacht kunnen brengen en het thema van gedragsveranderingen bij de ziekte van Alzheimer op de kaart kunnen zetten. Benieuwd naar het winnende logo? Neem dan een kijkje op ons twitteraccount (https://twitter.com/Beat_it_studie) en volg ons gerust als je op de hoogte wil blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van onze studie, maar ook op het gebied van gedrag en dementie.  We spraken af elkaar elke 5 à 6 maanden weer te spreken om de voortgang en de plannen voor de toekomst te delen. Met het expertise in ons team, het enthousiasme van onze (jonge) onderzoekers en de juiste focus streven wij ernaar succesvol te zijn in het beter begrijpen, herkennen en behandelen van de symptomen die het leven en omgaan met de ziekte van Alzheimer zo moeilijk maken. Het hebben van controle over je eigen gedrag is immers ieders grootste goed en om die controle ondanks de invloeden van deze verwoestende ziekte enigszins te kunnen heroveren zullen wij ons hard maken.

Het onderzoek naar de gedragsvariant van Alzheimer maakt onderdeel uit van het project ‘The Diagnostic Challenge of Neuropsychiatric Symptoms in Alzheimer’s Disease’ en valt binnen het Memorabel programma van ZonMW. Verder lezen over BEAT IT? Dat kan hier.

Er werd nagedacht en gediscussieerd over de doelen en verwachtingen van het project
DEEL
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via