Doneer nu
Handleiding

Op weg naar een betere maat om het verloop van dementie in kaart te brengen

juni 2019
Delen

Een nieuwe, korte test voor beginnende dementie

In het Catch-Cog project hebben we een nieuwe, korte test samengesteld, met als doel om het verloop van dementie beter in kaart te kunnen brengen. We onderzochten of onze nieuwe  test goed kan meten wat belangrijk is voor mensen met beginnende dementie.

We vonden dat onze test een goede maat is om het geheugen en het dagelijks functioneren in kaart te brengen. Ook vonden we dat onze nieuwe test deze dingen nauwkeuriger kan meten en sneller af te nemen is dan bestaande tests. Daarnaast ontdekten we dat onze nieuwe test samenhangt met andere maten van ziekte-ernst. Een betere score op de test hing samen met een betere kwaliteit van leven, minder ziektebelasting, en minder hersenkrimp zoals gemeten op een hersenscan.

Belang van dit onderzoek

Dit onderzoek laat zien dat onze nieuwe test op een goede en efficiënte manier meet wat belangrijk is voor mensen met beginnende dementie. Dit zijn belangrijke voorwaarden om het verloop van de ziekte in kaart te brengen. In een volgende stap zullen we onderzoeken of de nieuwe test veranderingen over de tijd kan meten. Dit is nodig om te bepalen of onze test bijvoorbeeld gebruikt kan worden om het onderzoek naar behandelingen te verbeteren.

Het Catch-Cog onderzoek

Bijzonder aan het Catch-Cog onderzoek is dat we de nieuwe test hebben vergeleken met veel verschillende maten van ziekte-ernst, zoals kwaliteit van leven en hersenkrimp. Daarnaast is het uniek dat we onze nieuwe test direct hebben vergeleken met bestaande tests. Dit zijn zaken die in andere onderzoeken niet zijn gebeurd, maar wel nodig zijn voor het ontwikkelen van een nieuwe test.

Onderzoek doen is samenwerken

Aan dit onderzoek deden maar liefst 184 deelnemers uit Nederland en Schotland mee. Wij willen hen hartelijk danken voor hun deelname. Voor dit onderzoek werkten we samen met onderzoekers uit Groningen, Rotterdam en Edinburgh. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ZonMw en het Deltaplan Dementie.

De originele, Engelstalige publicatie is hier te vinden.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via