Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam
Handleiding

90+ deelnemersdag

december 2018
90-plus onderzoek

Het 90+ Studieteam

Op 21 november 2018 hebben wij een 90+ deelnemersdag georganiseerd voor onze deelnemers en hun familieleden om ze te bedanken voor hun inzet en deelname en om de eerste resultaten van de 90+ Studie te vertellen. De dag is begonnen met presentaties van dr. Pieter Jelle Visser (hoofdonderzoeker), Nienke Legdeur (arts-onderzoeker/promovenda) en Maryam Badissi (neuropsycholoog). Pieter Jelle vertelde over mogelijke factoren die beschermen tegen dementie op hoge leeftijd en hoe we deze hebben onderzocht in de 90+ Studie. Nienke heeft gegevens uit de 90+ Studie gecombineerd met gegevens uit een studie die kijkt naar jongere mensen. Hierbij zag zij dat knijpkracht sneller achteruit gaat met de leeftijd dan spiermassa. En dat op oudere leeftijd hersenkrimp onvermijdelijk lijkt terwijl stapeling van het Alzheimereiwit (amyloid) niet bij iedereen optreedt. Verder heeft onze stagiaire en student-assistent Malou verteld over haar scriptie, waar ze een relatie gevonden heeft tussen het geurvermogen en geheugen bij de 90+ers, terwijl de visus en het gehoor niet met het geheugen samenhingen.

Na de presentaties hebben we de deelnemers gevraagd wat hun recept is om 90 jaar en ouder te worden, en of ze dit op een creatieve manier konden uitbeelden. We hebben een grote poster op iedere tafel gelegd en hierop hebben zowel de deelnemers als de familieleden zich uitgeleefd met een verscheidenheid aan knutselmateriaal. Na afloop werden de posters per tafel gepresenteerd door één of twee deelnemers/familieleden. De resultaten van het creatieve uurtje waren prachtig! De volgende recepten kwamen hier uit: rust, regelmaat, positiviteit, gezond eten, blijven bewegen, familie, puzzelen, de deur uit blijven gaan en interesse blijven hebben in de wereld om je heen. Allemaal mooie en wijze lessen die wij als team graag aannemen van onze deelnemers!

We hebben de dag met mooie posters, goede herinneringen en een gezellige borrel afgesloten. We vonden de deelnemersdag heel erg geslaagd. Het was prachtig om alle lachende, blije en trotste gezichten te zien van alle aanwezigen. De opkomst was zeer hoog en we vonden het dan ook mooi om te zien dat de deelnemers en familieleden graag in contact en op de hoogte willen blijven met de studie en het team.

Inmiddels is het eerste gedeelte van de 90+ Studie afgerond. We hebben in totaal 110 mensen in de studie opgenomen. Hiervan hebben 34 mensen (beginnende) dementie en zijn 76 mensen mentaal gezond. Op dit moment zijn we bezig een vervolg van de 90+ Studie op te zetten. We hopen in het nieuwe jaar (2019) een deel van de deelnemers opnieuw te zien in het kader van de studie om met name de testen voor het denkvermogen, geheugen, concentratie en andere vaardigheden, ook wel cognitie opnieuw te doen. Dit willen we doen om nog beter te kunnen onderzoeken of er veranderingen zijn in de kwaliteit van leven, cognitie en dagelijks functioneren. Uiteindelijk zullen deze resultaten ons helpen om dementie op hoge leeftijd beter te begrijpen en mogelijk te voorkomen.

 

Deelnemers van de 90+ Studie
DEEL
1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • AvatarJeannet van Vliet schreef:

    Mijn vader heeft ook aan de studie deelgenomen en blijft positief ingesteld. Hij hoopt op 25 maart 2020 zijn 95ste verjaardag te vieren.

Top
Volg ons via