Doneer nu

Aanbevelingen gebruik bloedbiomarkers bij alzheimer

Datum: 3 augustus 2022 Subsidie voor versnellen van gebruik bloedtest in de praktijk om alzheimer vast te stellen

Bloedbiomarkers voor het opsporen van de ziekte van Alzheimer kunnen in de toekomst een grote invloed hebben op de diagnose voor de ziekte. Op dit moment zijn de markers nog niet klaar voor wijdverbreid gebruik. Wel zijn er hoopvolle onderzoeksresultaten die voorzichtig eerste gebruik in gespecialiseerde geheugenklinieken ondersteunen. Een werkgroep met vooraanstaande internationale onderzoekers w.o. prof. Charlotte Teunissen, hoofd Neurochemisch laboratorium van Amsterdam UMC en verbonden aan Alzheimercentrum Amsterdam publiceert vandaag aanbevelingen voor passend gebruik in medicijnstudies van deze bloedbiomarkers.’

Bloedbiomarkers zijn veelbelovend voor het verbeteren van de diagnostiek voor de ziekte van Alzheimer, stellen onderzoekers. Zo zijn er verschillende onderzoeken beschikbaar naar gebruik deze markers in gespecialiseerde klinieken. Naar het gebruik buiten deze centra zijn nog geen goede onderzoeken gedaan. “We zijn positief over voorzichtige introductie van de deze biomarkers in gespecialiseerde geheugenklinieken. De biomarker wordt alleen gebruikt als onderdeel van een uitgebreid diagnostisch traject. Zo moet een positieve uitslag bevestigd worden door een PET scan of biomarkers in het hersenvocht,” zegt Charlotte Teunissen.” Voor toepassing van bloedbiomarkers in de eerste lijn is het nu nog te vroeg. Want er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan in deze populatie. Maar we gaan de komende jaren wel zulke onderzoeken starten, want in de toekomst kunnen bloedmarkers ook voor de huisarts een hulpmiddel zijn.”

Misdiagnoses

Er is wereldwijd een grote behoefte aan deze diagnostiek om de nauwkeurigheid bij het vaststellen van alzheimer te verbeteren. PET scans of biomarkers in hersenvocht zijn niet toepasbaar voor iedereen. Een bloedmarker is veel eenvoudiger beschikbaar voor grote groepen patiënten. Vooral in de vroege stadia van de ziekte wordt nu vaak een verkeerde diagnose gesteld. Of de ziekte wordt pas in een laat stadium ontdekt.

Voordelen

De huidige diagnostiek met lumbaalpuncties en PET-scans kan de ziekte goed vaststellen. Maar deze methodiek is alleen mogelijk in gespecialiseerde klinieken en de kosten zijn hoog. Bloedbiomarkers zijn veel gemakkelijker en tegen lagere kosten te gebruiken. Teunissen: “Een groot voordeel van het gebruik van bloedbiomarkers is dat het afnemen van bloed minder invasief is en ook minder duur dan de huidige diagnostiek. De bloedbiomarkers zijn daardoor makkelijker inzetbaar.”

Meer informatie

Top
Volg ons via