Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam

Symposium en Promotie Anita van Loenhoud | Cognitieve Reserve

Symposium en Promotie Anita van Loenhoud  | Cognitieve Reserve Datum: 18/09/2019

De promotie van Anita van Loenhoud gaat over cognitieve reserve: het vermogen van onze hersenen om cognitief normaal te blijven functioneren ondanks neurodegeneratie. Patiënten met hoge cognitieve reserve kunnen bij de ziekte van Alzheimer relatief veel hersenschade verdragen voordat dit tot cognitieve problemen leidt. Cognitieve reserve hangt samen met verschillende omgevingsfactoren, zoals opleidingsniveau en beroepskeuze. Ook genetische en biologische factoren, zoals premorbide hersenvolume, dragen bij aan iemands vermogen om met hersenschade om te gaan (dit wordt vaak hersenreserve genoemd).

Even voorstellen

Anita van Loenhoud

Voorafgaand aan de promotie wordt een symposium gehouden, waarbij vier experts cognitieve reserve vanuit verschillende perspectieven zal behandelen. De experts zijn prof. dr. Yaakov Stern van Columbia University, prof. dr. Michael Ewers van Műnchen University, dr. Rik Ossenkoppele van Alzheimercentrum Amsterdam en prof. dr. Paul Lucassen van de Universiteit van Amsterdam. De historie en theorie achter cognitieve reserve komen aan bod, evenals (functionele en structurele) neuroimaging studies die zich met dit onderwerp hebben beziggehouden en daarnaast worden relevante wetenschappelijke inzichten vanuit muis-modellen besproken.

Na afloop van de presentaties is er ruimte voor het stellen van vragen. Mocht u bij dit symposium aanwezig willen zijn dan vragen wij u vriendelijk u aan te melden via onderstaand formulier.

PROGRAMMA SYMPOSIUM 18 SEPTEMBER 2019

09:00 – 09:30 uur Ontvangst met koffie en thee
09:30 – 10:00 uur Yaakov Stern
10:00 – 10:30 uur Paul Lucassen
10:30 – 11:00 uur Pauze
11:00 – 11:30 uur Rik Ossenkoppele
11:30 – 12:00 uur Michael Ewers

LOCATIE SYMPOSIUM

De Veranda
Amstelveenseweg 764
1081 JK Amsterdam
www.deveranda.nl

PROMOTIE

Tijd: 13.45 uur
Locatie: Aula, hoofdgebouw Vrije Universiteit
Titel: Cognitive reserve in Alzheimer’s disease – a perspective on the flourishing and withering of the brain
Promotoren: Prof. dr. Wiesje van der Flier (promotor) en dr. Rik Ossenkoppele (co-promotor)

Heeft u nog vragen? Belt u dan met 020 4440612.


De promotie van Anita van Loenhoud is onderdeel van de Alzheimer 10-Daagse. 10 dagen met 10 activiteiten in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziektes die dementie veroorzaken.

U kunt ook helpen. Doneer nu en steun vandaag nog het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam om deze ziektes zo snel mogelijk behandelbaar te maken!

 
Top
Volg ons via