Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam

Symposium en Promotie Anita van Loenhoud | Cognitieve Reserve

Even voorstellen Datum: 18/09/2019

De promotie van Anita van Loenhoud gaat over cognitieve reserve: het vermogen van onze hersenen om cognitief normaal te blijven functioneren ondanks neurodegeneratie. Patiënten met hoge cognitieve reserve kunnen bij de ziekte van Alzheimer relatief veel hersenschade verdragen voordat dit tot cognitieve problemen leidt. Cognitieve reserve hangt samen met verschillende omgevingsfactoren, zoals opleidingsniveau en beroepskeuze. Ook genetische en biologische factoren, zoals premorbide hersenvolume, dragen bij aan iemands vermogen om met hersenschade om te gaan (dit wordt vaak hersenreserve genoemd).

Voorafgaand aan de promotie wordt een symposium gehouden, waarbij vier experts cognitieve reserve vanuit verschillende perspectieven zal behandelen. De experts zijn prof. dr. Yaakov Stern van Columbia University, prof. dr. Michael Ewers van Műnchen University, dr. Rik Ossenkoppele van Alzheimercentrum Amsterdam en prof. dr. Paul Lucassen van de Universiteit van Amsterdam. De historie en theorie achter cognitieve reserve komen aan bod, evenals (functionele en structurele) neuroimaging studies die zich met dit onderwerp hebben beziggehouden en daarnaast worden relevante wetenschappelijke inzichten vanuit muis-modellen besproken.

Na afloop van de presentaties is er ruimte voor het stellen van vragen. Mocht u bij dit symposium aanwezig willen zijn dan vragen wij u vriendelijk u aan te melden via onderstaand formulier.

PROGRAMMA SYMPOSIUM 18 SEPTEMBER 2019

09:00 – 09:30 uur Ontvangst met koffie en thee

09:30 – 10:00 uur Yaakov Stern

10:00 – 10:30 uur Paul Lucassen

10:30 – 11:00 uur Pauze

11:00 – 11:30 uur Rik Ossenkoppele

11:30 – 12:00 uur Michael Ewers

LOCATIE SYMPOSIUM

De Veranda
Amstelveenseweg 764
1081 JK Amsterdam
www.deveranda.nl

PROMOTIE

Tijd: 13.45 uur
Locatie: Aula, hoofdgebouw Vrije Universiteit
Titel: Cognitive reserve in Alzheimer’s disease – a perspective on the flourishing and withering of the brain
Promotoren: Prof. dr. Wiesje van der Flier (promotor) en dr. Rik Ossenkoppele (co-promotor)

Heeft u nog vragen? Belt u dan met 020 4440612.

 
Top
Volg ons via