Alzheimercentrum Amsterdam

Vergeten – Een concert over dementie

Vergeten – Een concert over dementie Start datum: 14/03/2019
Eind datum: 24/03/2019

In maart organiseert Het Nederlands Kamerkoor zeven concerten over dementie. Na ieder concert is er een nagesprek met een neuroloog van Alzheimercentrum Amsterdam. Concertbezoekers kunnen tijdens dit gesprek vragen stellen over dementie.
> Koop nu uw kaarten

Programma

Het programma Vergeten is een reis door het hoofd van iemand met dementie. De insteek was een persoonlijke: de directeur van het Nederlands Kamerkoor,  Tido Visser, verloor zijn vader aan de gevolgen van Lewy Body Dementie. Een vrij onbekende maar heftige vorm van dementie. Vlak na zijn dood ontmoette Tido Visser Erik Bosgraaf, een virtuoos op de blokfluit, een vernieuwer van wereldklasse. Het idee ontstond samen een programma te maken over dementie.

Samenwerking

De teksten in Vergeten worden geschreven door Erik de Jong, alias Spinvis. In zijn proza en poëzie worden de grote menselijke thema’s op wrange, ontroerende of ontluisterende manier zichtbaar in het alledaagse. Niemand minder dan acteur Arjan Ederveen kruipt in de huid van iemand met dementie. Diens 30 minuten, een spraakmakende televisieserie uit 2011, staat nog steeds op het netvlies van menige Nederlander. Of Ederveen nu in de huid van een onzekere politica kroop, een zijige televisiepresentator speelde of een eenzame bejaarde wier enige contact met de buitenwereld de telefoon was; het was allemaal even aandoenlijk, ontroerend, maar vaak ook ontluisterend.

Muziek versus tekst

Toch staat de muziek centraal in deze voorstelling. Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Waar proza, poëzie of beeldende kunst vaak even moeten bezinken, daar kan muziek ogenblikkelijk en onverbiddelijk toeslaan.

“De voorstelling wordt confronterend, angstwekkend misschien wel, maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip.” – Tido Visser.

Programma

David Fennessy  Letter to Michael | Hashima refrain | Ne reminiscaris
Panayiotis Kokoras Sonic Vertigo
Kaija Saariaho Tag des Jahrs
Matijs de Roo Nieuw Werk
Ingvar Lidholm Troget och milt
Spinvis Nieuw Werk

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Arjan Ederveen acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga elektronica
Spinvis teksten

Randprogrammering

Bij deze serie vindt bij veel concerten randprogrammering plaats. Het Nederlands Kamerkoor werkt hiervoor samen met Maartje de Lint. Zij is zangeres en trainer en heeft een speciale methode ontwikkeld om het samen zingen met mensen met dementie in te zetten als interventie in de zorg. Bij ieder concert geeft zij een interactieve presentatie over de effectiviteit van zingen in de zorg bij dementie. Klik hier voor de website van Maartje de Lint voor meer informatie over haar werk.

Nagesprekken

Direct na ieder concert vindt op het podium een nagesprek plaats met Tido Visser, artistiek directeur van het Nederlands Kamerkoor, Maartje de Lint en een neuroloog of onderzoeker van Alzheimercentrum Amsterdam. Concertbezoekers kunnen tijdens dit gesprek vragen stellen over dementie.

Top
Volg ons via