Doneer nu

Alzheimer Lab van start

Datum: 4 april 2014
Delen
Op 4 en 5 april vindt de officiële aftrap van het Alzheimer Lab plaats. Dit is een uniek initiatief van VUmc Alzheimercentrum, KPMG, &samhoud en McKinsey & Company.

Werknemers van elf grote bedrijven en wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum gaan met vereende krachten aan de slag om structureel geld te werven voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Tijdens de opening worden vijf teams samengesteld. In elk van die teams zijn vijf deelnemers uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven gekoppeld aan een wetenschapper van het VUmc Alzheimercentrum. Ieder team gaat gedurende negen maanden aan de slag om een bedrijf of ander initiatief op te starten dat structureel geld zal opbrengen. Dat geld komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Aangenaam verrast
De lat ligt hoog voor de teams. Het is de bedoeling dat elk bedrijfje genoeg geld opbrengt om het wetenschappelijk onderzoek van één onderzoeker te financieren, ongeveer zestigduizend tot honderdduizend euro per jaar. Bovendien is het belangrijk dat de bedrijfjes elk jaar geld opleveren, zodat ook meerjarige studies mogelijk kunnen worden gemaakt. Promotieonderzoek loopt bijvoorbeeld langer door.

Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum: ‘Ik ben aangenaam verrast door het enorme enthousiasme en de motivatie van de deelnemers. Hopelijk zal de grote aftrap van het Alzheimer Lab op 4 en 5 april hen nog meer stimuleren.’ De teams maken dan kennis met elkaar en komen meer te weten over de ziekte van Alzheimer en het wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Er is direct ruimte om eerste ideeën te verkennen en te luisteren naar inspirerende sprekers over bijvoorbeeld social ventures en fundraising.

Deelnemers
Aan de bijzondere samenwerking binnen het Alzheimer Lab doen deelnemers mee van Aegon, ABN AMRO, DSM, Heineken, KPMG, PGGM, Philips, &samhoud, Shell, Unilever, UPC en VUmc Alzheimercentrum. Deze bedrijven vaardigen hun talenten af, maar ook enkele directieleden nemen deel aan het project. De deelnemers gaan samen aan de slag met het opzetten en uitwerken van hun initiatieven. Na de aftrap van het project komen alle deelnemers nog twee keer bij elkaar om hun ideeën aan elkaar te presenteren en van elkaar te leren alvorens het project in december wordt afgesloten.

Dementie
In Nederland lijden ongeveer 250.000 mensen aan dementie. De verwachting is dat dit aantal tot 2050 zelfs zal verdubbelen. Op dit moment bestaat er geen manier om patiënten te genezen en daarom wordt er bij het VUmc Alzheimercentrum veel onderzoek naar deze ziekte gedaan

Top
Volg ons via