Alzheimercentrum Amsterdam

Pasmanlezing | Onvergetelijke Wetenschap

Pasmanlezing | Onvergetelijke Wetenschap Datum: 14/12/2019

Graag nodigen wij u uit voor de Pasmanlezing | Onvergetelijke Wetenschap.

Drie sprekers nemen u mee in hun droom: op weg naar een wereld zonder Alzheimer! Tijdens deze publiekslezing door drie bevlogen wetenschappers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer.

PROGRAMMA:

14.30 uur: Inloop

15.00 uur: Wiesje van der Flier: Op zoek naar de oorsprong

Alzheimer ontstaat in de loop van decennia. Hersenveranderingen ontstaan geleidelijk, en al vóórdat er sprake is van vergeetachtigheid of andere symptomen. Als je het allereerste begin van Alzheimer wilt onderzoeken, moet je dus beginnen bij gezonde mensen. Kunnen we bij hen al hersenveranderingen aantonen? En hoe leidt dat op termijn tot cognitieve achteruitgang en dementie? Want als we precies weten hoe de ziekte ontstaat, dan kunnen we misschien medicijnen ontwikkelen om de ziekte te stoppen vóórdat deze goed en wel begonnen is.

 

15.30 uur: Charlotte Teunissen: Alzheimer diagnosticeren in het bloed: droom of werkelijkheid?

Lange tijd kon Alzheimer pas aangetoond worden na de dood. Sinds enige tijd kunnen we alzheimer hersenschade al tijdens het leven aantonen, een grote vooruitgang. Maar hiervoor is een ruggenprik of PET scan nodig, en deze methodes zijn invasief en duur. Een bloedmarker zou veel eenvoudiger zijn. Door de grote technologische vooruitgang in meetmethodes is er een sterke en snelle ontwikkeling in bloedmarkers voor meerdere aspecten van Alzheimer. Daarbij biedt bloed het voordeel dat je in 1x meerdere ziekteprocessen kunt meten. Gaat de bloedmarker alle andere diagnostiek vervangen? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel zeker denkbaar dat de bloedtest een waardevolle aanvulling op de huidige diagnostische middelen wordt.

16.00 uur: Henne Holstege: 100 worden zonder Alzheimer – wat is het geheim?

De speurtocht naar oplossingen voor Alzheimer kunnen we ook omdraaien. Hoe komt het dat sommige mensen heel oud worden, maar géen Alzheimer dementie ontwikkelen? Is het hun aanleg, of is het hun leefstijl? Een combinatie van die beiden? In het 100+ project zijn we op zoek naar het geheim. Want als we weten welke mechanismes ervoor zorgen dat alzheimer geen kans krijgt, dan kan dat inspiratie bieden voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Immers – op deze mensen willen we allemaal wel lijken!

16.30 uur: Borrel

Na afloop van de lezing kunt u onder het genot van een drankje spreken met jonge onderzoekers. Zij vertellen laagdrempelig over het onderzoek waar zij mee bezig zijn; wat hen fascineert, hoe zij het aanpakken, wat ze al bereikt hebben en wat hun volgende stappen zijn. Tevens bestaat de mogelijkheid om u in te schrijven bij hersenonderzoek.nl.

Dagvoorzitter is Philip Scheltens

De toegang is gratis maar we vragen u vriendelijk u aan te melden vóór 1 december 2019. Door op onderstaande link te drukken en op de pagina die zich dan opent naar beneden te scrollen, komt u bij het aanmeldformulier.

AANMELDFORMULIER

Deze publiekslezing wordt georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl. Wiesje van der Flier bekleedt de Pasman leerstoel. De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van het Gieskes Strijbisfonds.

Locatie:

Amstelzaal

Amsterdam UMC, locatie VUmc

De Boelelaan 1117

1081 HV Amsterdam

Top