Alzheimercentrum Amsterdam

Expositie Fotoproject 100-plus in het VUmc Alzheimercentrum

Fotoproject 100-plus 19 Start datum: 06/03/2017
Eind datum: 12/09/2017

Hendrikje van Andel-Schipper is 115 jaar oud geworden zonder dat ze ooit last had van dementie. Haar moeder werd ook 100 jaar en ook zij was tot het eind zeer helder. Zijn sommige mensen misschien genetisch beschermd tegen dementie? Kunnen we daarvan leren? Het 100‐plus onderzoek probeert de beschermende factoren in de genen te ontdekken die de niet‐demente honderdjarigen al die jaren hebben beschermd tegen geestelijke achteruitgang, in de hoop in de toekomst een medicijn te kunnen ontwikkelen tegen de ziekte van Alzheimer.

Tijdens de bezoeken aan huis bij de 100-jarige deelnemers horen we regelmatig dat de eenzaamheid steeds groter wordt op extreem hoge leeftijd. Broers of zussen zijn vaak al overleden en de (klein)kinderen hebben het toch wel druk. Het Fotoproject 100‐plus is een onderdeel geweest van de 100‐plus bijeenkomst in 2016. Dit is een bijeenkomst waarbij de deelnemers van het 100‐plus onderzoek de mogelijkheid hebben elkaar te ontmoeten tijdens een gezellig dagje uit. Met deze expositie wilden we ouderen onderdeel maken van kunst en dat vervolgens ook tonen aan ouderen met als doel deze specifieke doelgroep met elkaar te verbinden.

Door de foto’s tentoon te stellen in het VUmc Alzheimercentrum willen we bewustzijn creëren binnen een groter publiek dat ouderen, ook op hele hoge leeftijd, nog zelfstandig en actief kunnen zijn. Dat hier niet op bezuinigd moet worden en activiteiten, in de breedste zin van het woord, juist gestimuleerd moeten worden, omdat dit ouderen ‘jong’ houdt.

Locatie:   Gangen van de polikliniek van het VUmc Alzheimercentrum

Periode:  6 maart t/m 12 september 2017

Omdat de polikliniek een werkplek is en geen openbare bezichtigingslocatie, kan de expositie alleen bezocht worden door de bezoekers/patiënten van het VUmc Alzheimercentrum en medewerkers van VUmc. Om u toch de mogelijkheid te geven deze prachtige tentoonstelling te bewonderen, hebben we de foto’s van het Fotoproject 100-plus ook op onze website geplaatst. U vindt deze hier.

Fotografe

Liesbeth Dingemans
Amsterdam

www.liesbethdingemans.nl

Liesbeth Dingemans is sinds de eerste bijeenkomst nauw betrokken gebleven bij het 100‐plus onderzoek en heeft de 10 deelnemers aan het 100‐plus onderzoek bezocht en geportretteerd.

Fotoproject 100-plus 18
Liesbeth Dingemans

Sponsoren

Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers! 3
Wereldrecord verbroken door 52 100-plussers! 2
Top